NOVINSKO IZDAVAČKA USTANOVA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR OBELEŽAVA 23. APRIL SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

+100%-

NOVINSKO IZDAVAČKA USTANOVA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR OBELEŽAVA 23. APRIL SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila 21021. godine još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine, kao dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.


Sedište Instituta Servantes u Madridu pokrenulo je akciju „Sloboda, to je knjižara“ kojoj su se pridružile brojne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti sa željom da zajedničkim snagama skrenu pažnju na krizu koja je pogodila knjižare, izdavačke kuće, biblioteke i ostale aktere književne industrije, te im se na ovaj način i mi kao Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar pridružujemo, smatramo da pisana reč, sva izdanja, a posebno knjige moraju da budi značajniji element kulturnog delovanja, ali i da je neophodno zaštititi autorska i reprografska prava, koja su ugrožena kao nikad u istoriji književnosti.


Pandemija koronavirusa s kojom smo se suočili kao pojedinci različitih zanimanja, ali i zajedničkih strahova ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize prošlosti ili u sadašnjosti, da su dobre i pametne knjige iz savremene ili klasične književnosti i humanistike najsigurnija uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenjivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo. U danima globalnog karantina mnoge mere i preporuke nisu se pokazale ni kao dobre, ni kao pouzdane i korisne, takođe nisu se pokazale kao dobre ni mnoge naše navike. Ali su se knjige pokazale kao izlaz koji nije doveden u sumnju. Pandemija nam je potvrdila da je elektronska komunikacija najbrža i najefikasnija, da su se i obrazovani podsticaji preselili u elektronski prostor, ali da je knjiga i dalje neprevaziđeni prostor za susret sa tekstom i najpouzdaniji oslonac u samoći.


Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar u okviru svojih humanitarnih aktivnosti i dalje će poklanjati knjige i svoja izdanja, odnosno nagrađivati pojedince i ustanove, posebno bolnice, domove za stare, dečija prihvatilišta, sigurne ženske kuće, kao i u svim drugim socijalnim ustanovama u kojima u kontinuitetu boravi veći broj ljudi, ali takođe i podsećamo da bez poštovanja autorskih prava neće biti ni novih ideja, te i na taj segment moramo obratiti pažnju.

 

Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar poziva sve zainteresovane da povodom obeležavanja 23. aprila Svetskog dana knjige i autorskih prava posete naš internet portal http://www.niumiic.rs/ na kom mogu besplatno preuzeti neka od naših izdanja, ali i da se obrate na mejl adresu; niu.miic43@gmail.com , sa molbom za poklon knjigu i na kućnu adresu će SVAKO ko se obrati dobiti besplatno neku knjigu i neko od naših izdanja.To će biti naš mali doprinos u borbi protiv pandemije, da uz pisanu reč lakše savladamo izolaciju.



Izvor: Makedonski informativni i izdavački centar

Foto: sr-rs,facebook.com