Novosadska „Hašira” na horskom takmičenju i festivalu u Bad Išlu

+100%-

Ako je muzika jedan od najuniverzalnijih jezika kojim se mogu izraziti snažne i najrazličitije emocije, pa tako i najlakše ostvariti komunikacija među ljudima različitih nacija, porekla i obrazovanja, ali i predstaviti nacionalna umetnost i tradicija, onda je razumljivo što je Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“ svoju kulturološku misiju nastavio i u ovoj, za ansambl važnoj sezoni, u kojoj će krajem jeseni obeležiti i svoj značajni, 25-godišnji jubilej.

 

Upravo u znaku proslave važne godišnjice do koje su kroz razne etape, uspone i „faze mirovanja“ doveli rad, doslednost ponašanja i dostojanstvenost nastupanja gde god su članovi ovog generacijski raznorodnog, ali vrlo složnog kolektiva u različitim prilikama (uključujući i važne memorijalne događaje) učestvovali, bio je i takmičarsko-revijalni boravak na 14. Međunarodnom horskom takmičenju i festivalu u Bad Išlu u Austriji.

 

U brojnim različitim kategorijama dečjih, omladinskih, mešovitih, folklornih, ženskih, muških, kamernih i gospel sastava nadmetalo se 23 ansambla iz 15 zemalja. Svoj najnoviji uspeh, osvajanje srebrne medalje u kategoriji duhovne muzike, „haširci“ su postigli u inspirativnom okruženju i danas turistički atraktivnog, u 19. i prvim decenijama 20. veka i visoko mondenskog odmarališta, smeštenog u prekrasnoj prirodi živopisnih planina i jezerskih rukavaca, značajnog i po ratnoj istoriji, umetnosti, arhitekturi, muzici. Upravo muzički stvaraoci, prvenstveno mnogo poznatih kompozitora i izvođača obeležili su kulturnu prošlost ovog malog grada.

 

I na svom najnovijem umetničkom zadatku, u okruženju gde vas na svakom koraku prate seni takvih velikana, članovi „Hašire“ pokazali su visoku disciplinu i posvećenost i to ne samo u najvažnijem pregnuću, takmičenju, već i na kasnijem revijalnom koncertu, ali i za mnoge učesnike i najemotivnijem iskazivanju – pevanju na veličanstvenom, duboko potresnom skupu povodom obeležavanja dana oslobođenja nacističkog logora u Ebenzeu, 5. maja pre 73 godine (dva dana ranije i na mestu neobeleženog radnog logora u Lencingu u kojem je bilo zatvoreno i stotinak zarobljenika iz Bačke).

 

Takmičarsko ogledanje našeg tridesetočlanog asnambla u grupi od devet horova (u kategoriji duhovne muzike iz Rusije i Češke Republike po dva hora), Norveške, Švajcarske, Češke Republike, Hrvatske i Švedske koje je obuhvatilo vrlo raznorodne sastave (pored mešovitih i muške, ženske, kamerne i dečje) pred tročlanim međunarodnim žirijem (Marit Ceterštrom, Švedska, Kristof Mak-Karti, Nemačka i Statis Giftakis, Grčka) dogodilo se u petak, s kompozicijama Bortnjanskog, Vujića i Levandovskog. Ponovo je komunikacija novosadskih pevača i njihove dugogodišnje dirigentkinje Vesne Kesić Krsmanović, koja ih poznaje „u dušu“, iznedrila srčane i angažovane interpretacije, a kako su i sami zaključili, najbolje u ovom trenutku njihove spremnosti i sastava. U svakom smislu, u celini i ostvarenije nego na prošlogodišnjem takmičenju u Nemačkoj, gde su takođe osvojili istu medalju, sada u mnogo oštrijoj konkurenciji.

 

Izvor: Dnevnik

Kategorije: Jevrejska zajednica