O narodnom blagu, običajima i tradiciji bačkih Bunjevaca

+100%-

O narodnom blagu, običajima i tradiciji bačkih Bunjevaca

 

Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bačkih Bunjevaca“, peta po redu, u organizaciji KUD „Bunjevka“, svečano je otvorena 16. juna u Art bioskopu Lifka.

 

 

Panel konferencija, koja ove godine slavi mali jubilej, ima za cilj razmatranje inicijativa za upis elemenata bunjevačke nacionalne manjine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 

Kako bi sve bilo u skladu sa Pravilnikom, i da se kroz predloge istakne suština i kvalitet određenog elementa, pripremu predloga pratila je dr Slavica Vujović, regionalna koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

 

Veliko bogatstvo kulture i tradicije ovog naroda, iznedrilo je do sada 17 predloga za upis u pomenuti registar. Realizacija projekta doprinosi očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bunjevaca na ovim prostorima, koja je izuzetno značajna za mlađe generacije.

 

Ukoliko dođe do upisa elemanata u Nacionalni registar, inicijatori projekta ističu da bi bili zaista ponosni.

 

Panel konferencija nastavljena je u subotu na Otvorenom univerzitetu, gde su i praktično, kroz interaktivne radionice prikazali tradicionalno češljanje, oblačenje nošnje, običajno kićenje i povezivanje marama.

 

Izvor: www.subotica.com