Obeležavanje Božića za pripadnike grčke zajednice u Srbiji

+100%-

Dana 23. decembra, u predbožićnim danima, članovi Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, podelili su novogodišnje paketiće deci grčke zajednice iz Beograda i Zemuna.

 

Predbožićnu liturgiju u pravoslavnom manastiru Svetog arhangela Gavrila u Zemunu, služio je pateras Panajotis Karatasios i sveštenici srpske pravoslavne crkve. Paketići su obezbeđeni uz pomoć donatora, a podeljeni su i deci grčke zajednice iz Smedereva, Novog Sada, Subotice, Lapova i Prokuplja. Svečanoj predbožićnoj radosti prisustvovao je veliki broj pripadnika grčke zajednice.

 

Dana 25. decembra održana je svečana Božićna liturgija za pripadnike grčke zajednice i grčke dijaspore u Beogradu, koji Božić proslavljaju po Novojulijanskom kalendaru a koji je prihvaćen na Svepravoslavnom saboru u Carigradu 1923. godine. Božićnu liturgiju služio je pateras Panajotis Karatasios i sveštenici srpske pravoslavne crkve.

 

Pored pripadnika grčke zajednice, svečanoj liturgiji prisustvovali su članovi diplomatskog hora ambasade Republike Grčke u Beogradu, g-din Elias Eliadis, sa saradnicima i članovima njihovih porodica, predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Republici Srbiji, Petar Rodifcis-Nađ, sa članovima Grčkog nacionalnog saveta.

 

Izvor: Grčki nacionalni savet

Kategorije: Grčka zajednica