Obeležen 100. broj Bunjevačkih novina

+100%-

Obeležen 100. broj Bunjevačkih novina

Novinsko izdavačka ustanova „Bunjevački informativni centar“ u ponedeljak, 14. oktobra, upriličilo je obeležavanje izlaska stotog broja Bunjevačkih novina.

bunjevacke

Imajući u vidu značaj informisanja naroda na svom maternjem jeziku, Bunjevački nacionalni savet je 2005. godine osnovao NIU „Bunjevački informativni centar“, kao svoju prvu instituciju, a prvi zadatak i posao odnosio se na izdavanje „Bunjevačkih novina“, kao informativno-političkog glasila. Od tada pa do danas, kako je prilikom obeležavanja 100. broja „Bunjevačkih novina“  rekao i direktor NIU „BIC“ Mirko Bajić, ustanova se razvijala.

Pored mesečnika „Bunjevačke novine“, izdaje se i dečiji list „Tandrčak“, izašlo je i nekoliko publikacija, a kako su se ređali brojevi novina, tako se razvijala i sama ustanova. Kad je reč o informisanju, „BIC“ se razvijao i u elektronskim medijima, pa tako danas u sopstvenoj produkciji realizuje radio emisije koje se  emituju na talasima Radio-televizije Vojvodine, Radio Subotice, Radio Sombora  i Radio Trenda u Bačkoj Topoli, dok se u poslednje vreme velika pažnja posvećuje internet prezentaciji.

bunjevacke1Prvi list na bunjevačkom jeziku štampan je 1870. godine i od tada pa do danas ovo je prvi put da je jedan list, u ovom slučaju „Bunjevačke novine“, štampan u kontinuitetu od sto brojeva, što je istakla i urednica novina mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Pri kraju programa direktor „BIC-a“, Mirko Bajić, predao je zahvalnicu Nikoli Babiću, koji je prilikom osnivanja „BIC-a“ bio predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i koji je u to vreme bio jedan od najzaslužnijih za osnivanje Informativnog centra.

Od zvaničnika, proslavi je prisustvovala Marija Kern Šolja, predsednica Skupštine Subotice, Oto Buš, član Gradskog veća zadužen za informisanje i Radoslav Petković, podsekretar Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje.