Obeležen Dan češke nacionalne manjine 

+100%-

Svečanom akedmijom treći put je obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, ovoga puta u sali Doma češke besede u Kruščici.

 

U programu akcenat je stavljen na obeležavanje 100 godina pozorišta u Kruščici, koje je i najstarije češko amatersko pozorište u Vojvodini.

 

Česi i Srbi više od dva veka žive zajedno u Kruščici pa manifestacija poput obeležavanja Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, mnogo znači i jednima i drugima. Zato goste dočekuju uz igru, a Česi žele da njihova mala zajednica traje dugo i govore o planovima vezanim za obrazovanje i kulturu.

 

„Ono što želimo da unesemo je baš ta nova kultura iz Češke koja nam nedostaje. Hoćemo viši nivo obrazovanja, viši nivo kulture, pun život ove male češke zajednice“, kaže prof. dr Jože Sivaček, predsednik Nacionalnog saveta češke manjine.

 

„Kruščica je trenutno jedna od infrastrukturno najopremljenijih mesnih zajednica u širem regionu, a veliki udeo u tome ima pomoć Češke republike koja je izdvojila značajna sredstva za poboljšanje uslova života, u očuvanje običaja i kulture“, kaže Dragutin Jovanović, predsednik mesne zajednice Kruščica.

 

„Pored sredstava koje smo dobili od Češke Republike, preko malih lokalnih projekata, preko Češke razvojne agencije i raznih fondova, mi se i sada nalazimo u fazi pripreme nove projektne dokumentacije, jer planiramo da saradnju nastavimo i dalje“, kaže.

 

Na teritoriji opštine Bela Crkva trenutno živi najviše Čeha koji se nalaze u Srbiji i uglavnom najveći broj aktivista je ovde. Imamo „Besede češke“ i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, u Sremu, ali ovde je većina Čeha koja je uključena u Nacionalni savet“, ističe Jaroslav Hoc, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Čeha.

 

Obeležavanju Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine prisustvovali su i predstavnici Ambasade Češke, lokalne samouprave Bela Crkva, čeških udruženja i brojni drugi gosti, a za program su se pobrinuli članovi „Besede češke“ iz Kruščice.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Češka zajednica