Obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha

+100%-

Obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha

Predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik, čestitala je Dan Nacionalnog saveta Čeha pripadnicima češke nacionalne zajednice u Srbiji.

 

 

“Verujem da će ljudi u ovim izazovnim vremenima pokazati svoje pravo lice ljudskosti  te spremnost  na velikodušnost  i univerzalne vrednosti čoveka. Nadam se da smo ovo vreme samoće iskoristili  kako bismo se okrenuli unutrašnjim neprolaznim vrednostima u duhu zajedništva i sloge. Naš cilj će i dalje biti poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, razvijanje osjećanja samopoštovanja i poštovanja drugih kao osnovnih vrednosti ljudskog dostojanstva. Povodom Dana Nacionalnog saveta Čeha želim posebno da naglasim potrebu za skladom u zajednici, za prijateljstvom među ljudima i nacijama kroz razumevanje, toleranciju i nenasilje.

 

 

Ove godine, Dan Nacionalnog saveta Čeha obeležili smo na nešto drugačiji način. Zbog novonastale situacije povodom pandemije, simbolično je otvorena izložbena postavka pod nazivom “Životopis Jana Nepomuka“ akademske slikarke češkog porekla, Tereze Stamenković. Radi se o postavci reljefa u Etno muzeju Čeha u Češkom Selu. Sveti Jan Nepomuk (Svatý Jan Nepomucký) nacionalni je svetac Češke i zaštitnik Češke i grada Praga. Crkva u Češkom Selu, koja je podignuta 1900. godine, nosi naziv ovog velikog češkog svetca i mučenika”.

 

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Kategorije: Češka zajednica