OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, GENOCIDA I DRUGIH ŽRTAVA FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU

+100%-

OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, GENOCIDA I DRUGIH ŽRTAVA FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Suzana Paunović položile su vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti, „Staro sajmište“ na Novom Beogradu.


Vence su položili predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i predstavnici diplomatskog kora, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.


Počast žrtvama odali su i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i građani.


Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.


Sistem koncentracionih logora „Jasenovac“ predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu 1941. i 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).


Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

 

Izvor: rts.rs

Foto: rts.rs