Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

+100%-

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

 

Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

 

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, predstavnici Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

 

Uz pune vojne i državne počasti, izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar Đorđević položio je venac i obratio prisutnima:

 

„Danas smo ovde da se poklonimo starijima i da im pokažemo da se sećamo svih žrtava Holokausta, da prenesemo na naše mlađe da budu mnogo bolji i da nikada više ne dozvole tako nešto. Drugi svetski rat je za jevrejski i srpski narod bio slavan i tužan. S jedne strane velika pobeda 1945. godine začinjena je najvećim zlodelom koje prati svet od njegovog osnivanja. Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda i genocid nad srpskim i romskim narodom u Evropi bili su najveća sramota koju je svet dozvolio pod zlikovačkim režimom Adolfa Hitlera i njegovih saveznika i sledbenika.

 

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine, ustanovljen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

 

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalih, i preko šest miliona nedužnih žrtava koji su pripadnici jevrejskog naroda. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor „Crveni Krst„ u Nišu,  samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.”

 

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Kategorije: Sedam dana