Obeležen Međunarodni dan tolerancije

+100%-

U Osnovnoj školi ,,Jovan Mikić“ u Subotici 16. oktobra održana je manifestacija posvećena Međunarodnom danu tolerancije, sa ciljem da se naglasi značaj poštovanja različitosti i negovanja jednakosti među učenicima. Tom prilikom, učenici su ugostili korisnike Dnevnog boravka za odrasla lica, Doma za decu ometenu u razvoju ,,Kolevka“, decu sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom i učenike romske nacionalnosti iz OŠ ,,Matko Vuković“.

 

Tolerantni moramo biti svakog dana i poštovati različitosti, poruka je koju su učenici OŠ „Jovan Mikić” poslali sugrađanima na Međunarodni dan tolerancije. Nizom aktivnosti, po peti put zaredom, u školi je obeležen ovaj značajan datum.

 

U OŠ „Jovan Mikić” postavljeni su štandovi na kojima su se predstavile različite grupe, odnosno deca sa posebnim potrebama, deca iz romske zajednice, kao i deca iz drugih zajednica. Cilj ovih aktivnosti bio je da učenike još jednom podsete na značaj tolerancije, a iz škole poručuju da deca o toleranciji uče svakodnevno.

 

Prema mišljenju članice Gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, Nataše Aleksić, deca kopiraju ponašanje odraslih zbog čega svi treba da se trudimo da budemo pravi uzori.

 

U Deklaraciji o principima tolerancije, koju su UN usvojile 1995. godine u Parizu, ističe se da je tolerancija prihvatanje činjenice da su ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, a da imaju pravo da žive i budu to što jesu.

 

Foto: subotica.com

Kategorije: Izdvajamo