Obeležena 75. godišnjica deportacije Jevreja

+100%-

Komemorativnim skupom u Sinagogi 14. juna obeležena je godišnjica deportacije  subotičkih Jevreja u nacističke koncentracione logore tokom Drugog svetskog rata. Preko 4.000 Jevreja odvedeno je u logore smrti, a većina se nije vratila što je veliki gubitak kako za Jevrejsku opštinu tako i za naš grad.  Vence na spomen ploče u Sinagogi i nekadašnjeg geta  položili su predstavnici Grada, jevrejskih opština naše zemlje, Gradskih udruženja, verskih zajednica i drugih organizacija.

 

Pre sedamdeset i pet godina, Marika Birman, odvedena je u logor Štrashof kraj Beča, a zahvalnost što je kao beba preživela i vraćena duguje svojoj majci, koju naziva junakom. Osim nje i majke i ostali članovi porodice dospeli su u zloglasne logore kao što su Aušvic i Mauthauzen, ali se nisu vratili. Bivša Subotičanka sada živi u Izraelu, tamo se zove Marijana Mosković, ima troje dece i sedmoro unučića, ali uprkos miru plaši se da se zlo ne ponovi.

 

Na komemorativnom skupu gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je na prijateljske odnose srpskog i jevrejskog naroda koji su tokom istorije zajedno stradali i delili teške trenutke. Zbog budućih generacija treba da pamtimo i čuvamo sećanje na žrtve nastradale zbog druge vere i nacije.

 

U logore smrti odvedeno je oko 4.000 Jevreja od ukupno 6.000 koliko je bilo u Subotici pre rata i koji su činili okosnicu razvoja i bili nosioci privrednog života. U grad se nakon rata vratilo svega 1080, a 1948. godine polovina njih odlazi u Izrael. Prema rečima predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Roberta Sabadoša, ovaj dan je izuzetno značajan, treba učiti na greškama  i ne smemo dozvoliti da se istorija ponovi.

 

Deportacija Jevreja u logore smrti sprovedena je 16. juna 1944.godine. Jevrejska opština sada broji oko 250 članova, od kojih je među preživelima užasa Holokausta svega šestoro živih.

 

Izvor: TV Subotica

Kategorije: Jevrejska zajednica