OBELEŽENA OSAMDESET I PRVA GODIŠNJICA POGROMA U NOVOM SADU

+100%-

OBELEŽENA OSAMDESET I PRVA GODIŠNJICA POGROMA U NOVOM SADU

U ponedeljak, 23. januara 2023. godine, na novosadskom Keju žrtava Racije obeležena je osamdeset i prva godišnjica zločinačke Novosadske racije, koja se dogodila u januaru 1942. godine.

 

Kod spomen obeležja „Porodica“, položeni su venci u znak sećanja na stradale Srbe, Rome i Jevreje, a prisustvovali su predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i Jevrejske opštine u Novom Sadu, delegacije Grada Novog Sada i Skupštine Vojvodine, predstavnici pokrajinskih, gradskih i vojnih vlasti i institucija, ambasada Izraela i Mađarske, gradonačelnici i predstavnici stradalnih gradova i opština u Republici Srbiji, politički i kulturni delatnici, potomci nevino postradalih u Pogromu, kao i mnogobrojni narod.

 

Događaj je počeo obraćanjem gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića, a nastavljen je programom u organizaciji Jevrejske zajednice i Srpske Pravoslavne Crkve.

 

Prošle godine je na slomen ploči u tektsu zamenjena reč ,, Cigan“, sa rečju ,,Rom,, čime se ispravio pogrdan naziv našeg naroda koji je podneo ogromne žrtve, ne samo tokom Novosadsko-Šajkaške racije već i tokom Drugog svetskog rata.
Ove godine se očekuje da pored Sajmišta, Nacionalni savet Roma uzme i aktivno učešće u Memorijalnom centru.

 

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, i Matice romske, vence su položili predsednik Saveta Dalibor Nakić, predsednik Izvršnog odbora Aleksandar Radulović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica Saveta Jelena Jovanović, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma i članica Saveta Ljiljana Mihajlović, kao i članovi Saveta Emin Selimi i Danijela Tadić.

 

Izvor: romskinacionalnisavet.rs

Foto: romskinacionalnisavet.rs