OBELEŽENO 110 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

+100%-

OBELEŽENO 110 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

Dana 17. oktobra je na Aerodromu Subotica na Bikovu obeleženo 110 godina od prvog leta avionom na ovim prostorima, avionom kojeg je napravio Ivan Sarić.

Vreme otprilike kao i danas, samo sa mnogo jačim vetrom. Ali to nije osujetilo gotovo sedam hiljada Subotičana da se tog 16. oktobra 1910. godine okupe na Gradskom hipodromu i budu svedoci istorijskog čina. Netremice su posmatrali mladog sugrađanina Ivana Sarića i njegovu mašinu, kakvu do tada nisu videli nigde i očekivali da vide čudo – da mašina poleti.

Čudo se i dogodilo. Letelica Ivana Sarića, sastavljena u podrumu njegovog doma u ulici Braće Radić, poletela je iznad hipodroma i na visini od 30 metara i obašao je celo trkalište. Let aviona „Sarić 1“ tako je otvorio stranice vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Tradiciju sportskog letenja koje je utemeljio Ivan Sarić i danas čuva Aero klub koji nosi njegovo ime.  Kao što je tada Sarić letelicu pokrenuo sam, sledeći svoju viziju i upornost, tako i aero klub danas radi zahvaljujući entuzijazmu  svojih članova, kojih ima više od stotinu.  Sami, svojim sredstvima, bez podrške sportskog saveza i novca iz budžeta, održavaju Aerodrom Subotica (poznatiji kao Bikovački aerodrom) i organizuju obuke motornog letenja, jedriličarstva, paraglajderstva i podobranstva.

Članovi istoimenog avio kluba organizovali prezentaciju svih njihovih aktivnosti kao i projekciju dokumentarnog filma o ovom izuzetnom čoveku iz našeg grada koji je snimio Miroslav Antelj u produkciji Bunjevačkog kulturnog centra.

Izvor: subotica.com

Foto: subotica.info