Obeleženo 500 godina reformacije

+100%-

Obeleženo 500 godina reformacije

 

Hrišćanska reformatska crkva i Slovačka evangelička crkva a.v., centralnom ekumenskom manifestacijom u subotu su u Pančevu zajednički obeležile veliki jubilej, 500 godina reformacije.

 

Svečanosti povodom godišnjice, pola veka od objavljivanja Luterovih teza, koje su izmenile verski, kulturni i politički život Evrope, prisustvovao je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Ilić, zadužen za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Svečanosti su prisustvovali specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije, predstavnici ambasada, gradonačelnik Pančeva, kao i delegacije nacionalnih saveta slovačke i mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

 

Svečani skup oživeo je trenutak početka reformacije, dan kada je dr Martin Luter 31. oktobra 1517. godine zakucao na vrata župne zgrade u nemačkom gradu Vitenbergu 95 ispovedi, kako bi isprovocirao diskusiju na nehrišćanske radnje u srednjovekovnoj crkvi.

 

Pozdravne reči uputili su biskup Hrišćanske reformatske crkve u Srbiji Bela Halas i biskup Slovačke evangeličke crkve a.v. Samuel Vrbovski.

 

Srdačne pozdrave i čestitke predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića povodom jubileja, svečanom skupu je preneo njegov specijalni izaslanik Mileta Radojević, naglašavajući da je reč o događaju od istorijskog značaja, jer je reformacija hrišćanima darovala velike i značajne tekovine bez kojih je danas nezamisliv život savremene civilizacije – pre svega toleranciju i zajedničko življenje u miru ljudi različitih vera, prevođenje Svetoga pisma i obavljanje bogosluženja na narodnom jeziku.

 

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama