Obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave

+100%-

Obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave

Dan bošnjačke nacionalne zastave – 11. maj obilježen je nizom svečanih aktivnosti u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Program obilježavanja započeo je smotrom članova Odreda izviđača „Sandžak“ i nastavljen u Rožajama gde je održana Svečana sjednica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i otvorena Bošnjačka biblioteka.

 

Uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” zastavu Bošnjaka su svečano podigli na jarbol, na platou ispred Vijeća u Novom Pazaru, državna prvakinja tenisu Fatma Idrizović, višestruka prvakinja svijeta u kik boksu Ajla Lukač i predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin. Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obratio se prisutnima i čestitao Dan bošnjačke nacionalne zastave i podsjetio da je ovo 27. put kako se bošnjačka zastava svečano uzdiže na jarbol.

 

„Bošnjaci kao autohton narod koji vijekovima živi na ovim prostorima ima sve elemente naroda. To smo i danas pokazali i danas povodom velikog bošnjačkog blagdana – Dana bošnjačke nacionalne zastave dijelimo radost sa svim ostalim narodima koji žive u Sandžaku, sa kojima vijekovima dijelimo i dobro i neke teškoće.“

 

Predsjednik Ugljanin je istakao da je izuzetno ponosan što je dobio priliku da zastavu podigne sa dvije mlade i uspješne djevojke i da njihovo prisustvo na svečanosti kazuje da mladima pripada budućnost.

 

„Zašto su ovdje ove naše mlade djevojke, zato što hoćemo da pokažemo čitavom svijetu da budućnost pripada mladim, hrabrim, odvažnim i ustrajnim“ – istakao je Ugljanin. „Svih ovih 27 godina kroz sve institucije sistema učinili smo mnogo da stvorimo pravni okvir za ono što danas imamo. Znate da mi Bošnjaci držimo do svog bošnjačkog i sandžačkog regionalnog identiteta. Mi smo evropski narod, koji evropski misli, evropski živi i evropski radi i koji sa svim drugim narodima činimo bogatstvo u jedinstvu različitosti. To nas čini sretnim i zaista mogu sa ponosom da kažem da mi Bošnjaci sa svojom kulturom i svojim identitetom i svim svojim vrijednostima činimo bogatstvo za sve one koji žive sa nama.”

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica