Obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave

+100%-

Obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave

 

U okviru programa obilježavanja nacionalnog blagdana 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće je u sandžačkim gradovima realizovalo brojne manifestacije.

 

Tradicionalno podizanje zastave Bošnjaka uslijedilo je uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”. Zastavu na jarbol zajedno sa predsjednikom Vijeća dr. Sulejmanom Ugljaninom je podigla istaknuta sandžačka sportistkinja, profesionalna prvakinja Evrope i svijeta u kikboksu Saida Bukvić.

 

Čestitajući svim Bošnjacima njihov najveći nacionalni blagdan – Dan bošnjačke nacionalne zastave, predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin u svom svečanom obraćanju naglasio je da narod, koji ima svoju zastavu i himnu, koji je ponosan na sebe, svoju vjeru, jezik i na svoju prošlost i svoju budućnost, taj narod opstaje.

 

“Ljiljani na plavoj podlozi govore da smo mi evropski i autohton narod u Sandžaku, tri polumjeseca govore o našem islamskom porijeklu. Čitava prošlost i budućnost Bošnjaka nacrtana je na bijeloj površini i sa tim identitetom u državi Srbiji činimo bogatstvo u jedinstvu različitosti” istakao je predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin.

 

Proslava 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave nastavljena je svečanim defileom folklornih društava iz Brčkog, Prijepolja, Nove Varoši, Rožaja, Sjenice, Tutina, i Novog Pazara, učesnika ovogodišnje Smotre bošnjačkih narodnih igara – SBONI 2016. Nakon defilea za građane Sandžaka izveden je program završne večeri SBONI 2016, u koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru.