Obilježen Dan Sandžaka

+100%-

Obilježavanje 20. novembra – Dana Sandžaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću počelo je Svečanom akademijom u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru. Akademija je otvorena kazivanjem himne ZAVNOSA.

 

Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

 

Lijepim riječima i muzikom obilježavamo Dan Sandžaka – nacionalni blagdan Bošnjaka i svih sandžaklija širom svijeta. Bošnjačko nacionalno vijeće i postoji da bi svi mi porijeklom iz Sandžaka, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi koji smo od iste vode i istih minerala od kojih je i ova zemlja sandžačka, omogućilo povratak u svoj zavičaj“, istakao je predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin u svom obraćanju.

 

Na svečanosti se obratio i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsad Džudžević i čestitao svim građanima Sandžaka ovaj blagdan.

 

Obilježavanju Dana Sandžaka je prisustvovao gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, delegacija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, potpredsjednici Vijeća, vijećnici kao i mnoge zvanice iz kulturnog i umjetničkog života.

 

Promocija knjige „Grad u cvatu magnolije“

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, priredilo promociju knjige „Grad u cvatu magnolije“, autora Mehmeda Pargana iz Bosne i Hercegovine.

 

Djelo su predstavili profesori, Dino Lotinac, Melida Rebronja i Hadžem Hajdarević koji su istakli autorovu težnju da kroz knjigu predstavi rađanje nade u, ni malo teškom periodu koji je čekao sve Bošnjake nakon rata.

 

Autor, Mehmed Pargan je u svom obraćanju čestitao svim Sandžaklijama blagdan i iskazao zahvalnost Vijeću na ukazanom povjerenju.

 

„Zahvaljujem Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje me je pozvalo da baš danas, na Dan blagdana svih Sandžaklija bude promovirana moja knjiga, za mene je to velika čast i upravo taj gest pokazuje koliko smo mi zaista jedan narod“.

 

Veče je uljepšao izvođenjem sevdalinki i ansambl Derman iz Novog Pazara.

 

SAKS 2018

Sandžački književni susreti, SAKS 2018. su treća centralna kulturna manifestacija u nizu, koje je Bošnjačko nacionalno vijeće realizovalo u okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka.

 

Na ovogodišnjem SAKS-u predstavila su se istaknuta imena iz polja književnosti među kojima je bila i Sara Džogović najmlađi pisac iz Sandžaka.

 

Sandžački književni susreti imaju također ulogu da podstaknu mlade pisce, upoznaju ih sa starijim kolegama iz Sandžaka i zemalja regiona i uvedu ih u svijet književnosti.

 

Ove godine, na Sandžačkim književnim susretima, predstavilo se 18 pisaca i književnika, sa prostora Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Luksemburga kao i predstavnik mađarske nacionalne manjine iz Republike Srbije.

 

Prvi Sandžački književni susreti održani su u Novom Pazaru, 20. i 21. novembra 2006. godine a ove godine su upriličeni, 12. po redu Sandžački književni susreti, SAKS 2018.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica