OBNVLJEN DOM ZA ČUVANJE TRADICIJE

+100%-

OBNVLJEN DOM ZA ČUVANJE TRADICIJE

ADA: Društvo za negovanje tradicija „Vadvirag” iz Ade je otvaranjem obnovljenih prostorija i svečanim programom proslavilo tri decenije postojanja, u prisustvu članova, istaknutih predstavnika nacionalne zajednice Mađara u Vojvodini i lokalne samouprave Ade.


Kompletnu obnovu prostorija u kojima spovode raznovrsne aktivnosti, članovi i entuzijasti društva „Vadvirag” doživeli su kao dostojan poklon za jubilej.


Simbolično presecanje vrpce prilikom  predaje na upotrebu renoviranog doma obavili su 14. decembra 2021. godine, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine mr Jene Hajnal, predsednik Skupštine opštine Ada Jožef Tobiaš i predsednica Društva za negovanje tradicija „Vadvirag” Livia Varga, a osvećenje je obavio župnik rimokatoličke crkve u Adi Karolj Sunđi.


– Članovi Društva za negovanje tradicija „Vadvirag” sanjali su o prostoru koji će biti otvoren za sve kulturne i druge inicijative. Pored toga što će služiti kao prostorija za probe, predstavlja mesto gde će se održavati kvalitetni književni i muzički programi, koji privlače publiku – rekla je Livia Varga.


Ona je ocenila da se sa sigurnošću može reći da je urađeno nešto zaista lepo i plemenito, nešto što se dopada i Bogu i ljudima, zahvalivši se svima koji su doprineli obnovi.


Društvo za negovanje tradicija „Vadvirag” je kao prvo u Adi okupilo pripadnike mađarske zajednice, doprinevši da se istinski neguje i očuva mađarska kultura, istakao je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice mr Jene Hajnal.


– Bilo bi veoma teško i nabrojati šta su sve ovi mladi ljudi postigli, pa mislim da se briga o njima zaista može ostvariti ako možemo da im obezbedimo uslove dostojne 21. veka, za taj rad na koji smo svi tako ponosni, što se sada dogodilo – naglasio je Hajnal.


Zgrada u kojoj delatnost obavlja Društvo „Vadvirag” renovirana je uz podršku Vlade Mađarske u iznosu od oko 250.000 evra.


Svečanosti u Adi je prisustvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine i Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, naglasivši da Društvo za negovanje tradicija „Vadvirag” svojom tridesetogodišnjicom šalje poruku sa sjajnim programom koji je na sceni obuhvatio sve generacije, te da energija kojom je renovirano sedište Društva obezbeđuje uslove da najmlađa generacija treba da ide tim putem, da bi se održao kontinuitet u negovanju kulture i očuvanje tradicija.


Svečani program povodom jubileja održan je u ađanskoj Pozorišnoj sali, uz nastup nakadašnjih i sadašnjih članova koji su uključivanjem u folklorne i muzičke ansamble ili kao solisti potvrdili privrženost i posvećenost nagovanju tradicija.

 

 

Izvor: dnevnik.rs

Foto: Foto-video studio Dobai Ada