Odbor za EU upoznat sa monitoringom za poglavlja 23 i 24

+100%-

Odbor za EU upoznat sa monitoringom za poglavlja 23 i 24

 

Članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se danas sa modelom monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24, a koji su dogovoreni sa predstavnicima Evropske komisije.

02-tanja miscevici

 

Model monitoringa i izveštavanja predstavila je šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, koja je istakla da će poglavlja 23 i 24, biti otvorena do samog kraja pregovaračkog procesa, i koja uz Poglavlje 35 predstavljaju kontrolna poglavlja sa uticajem na čitav tok pregovora.

 

Ona je dodala da je sa Evropskom komisijom dogovoren način i dinamika izveštavanja o sprovođenju akcionih planova, informisanje o ispunjenosti usklađivanja normativnog okvira i razumevanje prelaznih merila za poglavlja, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

 

Miščević je istakla da će, pored internih mehanizama izveštavanja, koji su kvartalni za Poglavlje 23 i mesečni za Poglavlje 24, Srbija izveštavati Evropsku komisiju o sprovođenju akcionih planova dva puta godišnje, a na zahtev zemalja članica EU dostavljati i vanredne izveštaje.

 

Takođe, nakon ovogodišnjeg Izveštaja Evropske komisije o napretku, sledeći će biti predstavljen 2018. godine, dok će u međuvremenu postojati kraći izveštaji za dodatno informisanje zemalja članica EU, što predstavlja dodatni instrument praćenja, dodala je Miščević.

marinika-2-strana

 

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić poručila je da su za sadašnju fazu u procesu evropskih integracija zaslužne sve vlade koje su godinama unazad radile na ovom procesu.

 

Ona je podsetila članove pregovaračkog tima i rukovodioce pregovaračkih grupa po poglavljima na šarolik sastav Narodne skupštine u ovom sazivu, koji uključuje i evroskeptične političke opcije, ali i na ulogu Narodne skupštine, Odbora i Nacionalnog konventa za EU u procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija po poglavljima.

 

Tepić je istakla da će Odbor dodatno intenzivirati svoju nadzornu ulogu, posebno nad sprovođenjem mera, kao dodatak internom izveštavanju o napretku i realizaciji akcionih planova. Ona je informisala šefa pregovaračkog tima da će se intenzivirati i parlamentarni kontakti sa kolegama iz Estonije, zemlje koja će naredne godine predsedavati Savetu EU.

 

Članovi Odbora, rukovodioci pregovaračkih grupa za poglavlja 23 i 24 i predstavnici Nacionalnog konventa za EU razmenili su mišljenja o konkretnim pitanjima vezanim za izveštavanje, ali i budućim aktivnostima koje će se naći pored Odborom za evropske integracije.

 

Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Kratke Vesti, Poglavlje 23