ODRŠANA DIČIJA RADONICA „JESENJA ČAROLIJA“

+100%-

ODRŠANA DIČIJA RADONICA „JESENJA ČAROLIJA“

Bunjevački omladinski centar ko i svake godine je subotu, 30. oktobra 2021. godine, organizovo radionicu za dicu pod nazivom „Jesenja čarolija“ vezanu za temu izrade dekoracija od bundeve i slame u prostorijama privatne škule „Gaudeamus“ u Subatici.

 

Moderatori ove dičije radionice bili su Marija Bošnjak i Stipan Budimčević koji su dicu upoznali sa tehnikom izrade dekoracija od bundeve ko i sa tehnikom izrade ukrasa u tehniki slame. – Cilj ovakvi dičiji radionica je da se dica upoznaju sa raznim tehnika izrade i rada sa različitim tradicionalnim materijalima sa kojima se ritko susriću kako u škulskim i vanškulskim aktivnostima. Naravno da se upoznaju sa običajem i kulturom Bunjevaca kroz moderno vrime – kazala je Tamara Babić, koordinator dičije radionice.


Izrada ukrasa od slame je dugogodišnja tradicija Bunjevaca sa severa Bačke.

 

 

– Dugo godina radim sa dicom, di ih upoznajem sa raznim tehnikama pletenja slame i naravno sa izradom predmeta i slika. Veoma su zainteresovani i pridani u radu na ovakvim dičijim radionicama di se uvik trudimo da im prinesemo što više znanja da bi oni upotribili svoju maštu i vištinu napravivši svoje slike i ukrase od slame – kazo je Stipan Budimčević, poznati lemeški slamar.

 

U ovoj radionici učestvovala su dica iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ „Sonja Marinković“ iz Subatice ko i dica pridškulskog uzrasta. Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju radionica se održala nuz pripisane mire zaštite.

 

 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net