Održan drugi po redu „Đelem fest“

+100%-

Održan drugi po redu „Đelem fest“

 

Drugi po redu „Đelem fest“, festival koji promoviše kulturne, nacionalne, tradicionalne, istorijske i verske vrednosti nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, održan je ove godine u Kragujevcu. Za tri dana, koliko festival traje, većinsko stanovništvo u Kragujevcu imalo je prilike da se upozna sa stvaralaštvom i umetnošću manjina, sa ciljem suzbijanja stereotipa i predrasuda o kulturi jednog naroda.

djelem-fest-2016-300x139

 

„Naša prvobitna ideja je bila vezana za promociju kulture nacionalnih manjina Srbije, a ne samo Roma, tako da građani mogu direktnim kontaktom, putem razgovora i  oblika savremenog stvaralaštva da upoznaju te kulture i time u velikoj meri smanje stepen nerazumevanja iz čega kasnije proizilazi i govor mržnje i diskriminacija“, izjavio je Vladimir Paunović iz NVO „Milenium“.

 

U Centralnoj Srbiji najveću manjinsku grupu čine Romi. Siromaštvo i nezaposlenost i dalje najviše pogađa pripadnike ove manjine. Cilj „Đelem festa“ bio je da Kragujevčanima predstavi romske sugrađane u drugačijem svetlu tako da manje bude predrasuda, a više prihvatanja i razumevanja.

 

„Situacija jeste puno promenjena. Ono što je najvidljivije kod nas Roma su prosjaci na ulici, ali na ovakvim promocijama mi pokazujemo da imamo i romske intelektualce i sposobne ljude i da romska kultura nije samo jedna ili dve stvari, poput igre i pesme, već je romska kultura mnogo šira, od domena književnosti, slikarstva, pozorišnih predstava, romskih grupa i na taj način ljudi se više upoznaju. Oni svi stereotipi i predrasude nastaju iz neznanja tako da ovim mi rušimo te tabue“, naveo je Slavoljub Đorđević iz „Roma Centra“.

 

Pored romske kulture na „Đelem festu“ promovisane su i ostale nacionalne manjine kojih nema u Šumadiji ali koje su prisutne u ostalim delovima Srbije. U homogenim sredinama treba da bude više ovakvih događaja smatraju organizatori kako bi manjine mogle da pokažu većinskom stanovništvu sve bogatstvo svoje kulture.

romi-romski-ciganski-cigani-manjina_660x330

„To ovde nažalost nije slučaj, naročito u ovoj takozvanoj užoj, Centralnoj Srbiji jer manjine nemaju mnogo mogućnosti da prezentuju i pokažu većini svoju kulturu, mada nemaju ni mogućnosti da se predstave jedni drugima, a sa druge strane većina na neki način nažalost nema ni veliku potrebu da sazna nešto više o manjinskim kulturama“, istakao je Sead Biberović, književnik i predsednik NVO „Urban in“.

 

„Ime festivala Đelem potiče od čuvene pesme „Đelem, đelem“ – putujem, putujem – međutim, zbog manjka sredstava, nismo mogli da obiđemo druge gradove u Srbiji, rekao je Paunović. Iako je ove godine „Đelem fest“ mogao da nastavi svoju misiju promovisanja nacionalnih manjina samo u Kragujevcu, uz dobru povezanost organizatori se nadaju da će od sledeće godine treći „Đelem fest“ postati pravi putujući festival.

 

Izvor: RTV