Održan tradicionalni Festival vlaške muzike “ Gergina”

+100%-

Poštovaoce i ljubitelje vlaške muzike iz zemlje i inostranstva i 9. i 10. aprila ove godine okupio je Festival vlaške muzike u Negotinu.

 

Ovu manifestaciju, u cilju očuvanja bogatog kulturnog nasleđa Vlaha, deceniju unazad uspešno organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina. Prvo festivalsko veče imalo je takmičarski karakter na kome su se za vredna priznanja organizatora nadmetali vokalni i instrumentalni solisti, inače mlade nade vlaške muzike iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

 

Prestižno priznanje Festivala vlaške izvorne muzike „Gergina“ pripalo je Daliboru Pandureviću, mladom saksofonisti iz Velike Jasikove. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Danijel Baronović iz Negotina, a najbolji instrumentalni izvođač je Irena Marić, solistkinja na fruli iz Osanice, u opštini Žagubica.

 

Po prvi put u tradiciji festivala, dugoj deset godina, dodeljena je i zahvalnica za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju vlaške muzike stranom državljaninu. Prva Zahvalnica, odlukom žirija, pripala je Lori Asenovoj, vokalnoj solistkinji iz Bregova u Bugarskoj.

Jubilarna “Gergina” posvećena je legendi i doajenu vlaške pesme, Slobodanu Domaćinoviću, pa su u revijalnom delu festivala svi učesnici po sopstvenom izboru izvodili numere u čast Domaćinovića.

 

Priređene su i dve izložbe: „Vlaška nošnja i domaća radinost iz Kobišnice i izložba umetničkih dela desetak poznatih stvaralaca pod tematskim nazivom „Savremena vlaška umetnost”. U okviru ovogodišnjeg festivala prikazan je desetominutni film o legendi vlaške pesme, Slobodanu Domaćinoviću i film mr Danila Petrovića “Voda kao graditelj”.

Generalni pokrovitelji Festivala „Gergina“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine i Opština Negotin.

 

Izvor: Danas

Kategorije: Vlaška zajednica