Održana prva sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća

+100%-

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Novom Pazaru, održana je 23. 04. prva sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, kojoj su prisustvovali predsjednici i predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori iz Rožaja i Koordinacije županijskih vijeća bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj iz Zagreba.

 

Na ovaj način institucionalizirana je saradnja četiri bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine, R. Srbije, R. Crne Gore i R. Hrvatske. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu u Ureda. Na sjednici je, za prvog predsjedavajućeg Ureda na mandatni period od dvije godine 2018-2020. godine, izabran prof. dr. Nedžad Mulabegović, a za izvršnog sekretara Ureda g. Emir Zlatar.

 

Polazeći od elemenata Protokola o saradnji bošnjačkih vijeća, na sjednici je odlučeno da se uspostave dva stručna odbora: Odbor za bosanski jezik i Odbor za izradu prijedloga Rezolucije o grbi i zastavi Bošnjaka. Predstavnici svih bošnjačkih vijeća imaju obavezu da, u roku od 30 dana, predsjedavajućem Ureda dostave spisak experata iz oblasti kojima će se odbori baviti, na temelju čega će se imenovati sastav pomenutih odbora. Odbori će imati zadatak da izvrše analizu i predlože harmonizaciju iz oblasti za koje su odbori uspostavljeni.

 

Na sjednici su sva vijeća prezentirala bitne datume koje obilježavaju, te je zaključeno da se, pored kalendara svakog od vijeća, treba uspostaviti i jedan zajednički datum, koji bi vijeća u narednom periodu obilježavala zajedno. Svakako pored bošnjačkih vijeća, u organizaciju obilježavanja zajedničkog dana, pozvaće se i druge relevantne bošnjačke organizacije i institucije, prije svih BZK Preporod, MDD Merhamet i Bošnjački Institut Adl Zulfikarpašić, kao i relevantni predstavnici Bošnjaka u zakonodavnim i izvršnim vlastima četiri države.

 

Nakon održane sjednice, u večernjim satima, u prepunoj velikoj sali BNV održana je javna tribina na temu „Položaj Bošnjaka u zemljama regiona“, na kojoj su uvodničari bili predsjednici bošnjačkih vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović (VKBI), dr. Sulejman Ugljanin (BNV) i Mirsad Džudžević (BV CG), dok je referat g. Haruna Omerbašića iz Zagreba (Koordinacija bošnjačkih vijeća u R Hrvatskoj) pročitan od strane voditelja javne tribine. Tribinu je moderirao Emir Zlatar, izvršni sekretar Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća. Iz uvodnih izlaganja jasno se mogla uočiti različitost položaja Bošnjaka, odnosno nivo ostvarenih statusnih prava bošnjačkog naroda, što će biti polazna osnova da se, u narednom periodu, pokušaju harmonizirati najbitniji elementi nacionalnog identiteta Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a zatim i u svijetu.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica