Održana redovna sjednica Izvršnog odbora u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

+100%-

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji održao je u četvrtak. 14. februara svoju 3. redovnu sjednicu na kojoj je pored ostalog usvojio prijedlog osnova za izradu Budžeta Vijeća za 2019. godinu kao i izvještaj  ustanove „Sandžačke igre“ za 2018. godinu koji je podnio v.d. direktor ustanove Raid Mekić.

 

Izvršni odbor je usvojio i program obilježavanja 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika – Dana školstva na bosanskom jeziku koji je sačinio Glavni ured Vijeća.

 

Izvršni odbor je dao negativno mišljenje na Plan upisa učenika u srednje škole na teritoriji Novog Pazara zbog nepoštovanja obavezne procedure pri traženju mišljenja od Bošnjačkog nacionalnog vijeća te zbog neravnopravnosti podjele smjerova u nastavi na srpskom odnosno na bosanskom jeziku.

 

Smjerovi za nadarenu djecu kao i smjerovi za informacione tehnologije se iz godine u godinu daju u nastavi na srpskom jeziku i time se učenicima koji su osnovno školovanje završili u nastavi na bosanskom ne daje šansa da upišu kako umjetničke tako i IT smjerove.

 

Na istoj sjednici Odbor je dao pozitivno mišljenje na Plan upisa učenika u srednje škole na teritoriji Tutina.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica