Održana svečana akademija „Dan Ivana Antunovića“ 

+100%-

Održana svečana akademija „Dan Ivana Antunovića“ 

U Velikoj većnici Gradske kuće juče, 14. juna, je u organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća obeležen praznik hrvatske zajednice „Dan Ivana Antunovića”. U okviru obeležavanja ovog značajnog datuma za hrvatasku zajednicu, najuspešnijim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku uručene su zahvalnice i nagrade.

 

Zamenik državnog sekretara središnje Kancelarije za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Dario Magdić, podsetio je na značaj zalaganja i delovanja biskupa Ivana Antunovića, narodnog prosvetitelja koji je među prvima prepoznao važnost obrazovanja u očuvanju zajednice. Posebno je velik njegov doprinos u negovanju hrvatskog jezika i materijalnom pomaganju u školovanju mnogih učenika, istakao je Magdić.

 

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić, zahvalila se svima koji su se odazvali na ovaj poseban dan za hrvatsku zajednicu, Dan Ivana Antunovioća, prosvetitelja koji je čvrsto verovao u važnost obrazovanja. Ona je posebno pohvalila sve đake koji pohađaju nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku u osnovnim i srednjim školama, a koji su postigli zapažene rezultate u školskoj 2018/2019. godini.

 

Obeležavanju „Dana Ivana Antunovića” u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su brojni gosti među kojima i predstavnici državnih tela iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, generalni konzul RH u Republici Srbiji, kao i predstavnici Gradske uprave Subotica.

 

Izvor: yueco.rs

Foto: NIU „Hrvatska riječ“

Kategorije: Hrvatska zajednica