Održana svečana akademija povodom Dana Sandžaka

+100%-

Održana svečana akademija povodom Dana Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće održalo je 20. novembra 2019. godine centralnu manifestaciju proslave Dana Sandžaka u okviru koje je dodjeljena i nacionalna nagrada, Pero Ćamila Sijarića. Program je započeo svečanom akademijom na kojoj se obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalno vijeća, dr. Jasmina Curić, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju iz javnog i kulturnog života Sandžaka, te gosti iz udruženja Bošnjaka koji žive u Turskoj.

 

U svom obraćanju prisutnima, predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić rekla je da u novijoj historiji naroda Sandžaka, 20. novembar zauzima posebno mjesto jer je tog dana potvrđena jedna od važnijih historijskih činjenica – narodi Sandžaka nekoliko vijekove žive u slozi, harmoniji i miru i žele zajednički graditi svoju budućnost. Predsjednica BNV je dodala da je Dan Sandžaka nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka, koji predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudskim pravima i trajno evropsko opredjeljenje naroda koji žive u Sandžaku.

 

„Bošnjaci su jedan od autohtonih naroda Sandžaka, koji se danas susreće sa mnogobrojnim izazovima. Bošnjaci su narod koji ima mnogo neriješenih pitanja i nagomilanih problema u Srbiji i nezadovoljan je sa svojim položajem. Mi se ne slažemo sa ovakvim stanjem i naša je obaveza i dužnost da učinimo sve napore da ga promijenimo. Nažalost, danas organi i institucije države u kojoj živimo negiraju bosanski jezik i Bošnjake kao narod, negiraju genocid i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku. 20. novembar je i međunarodni dan prava djeteta, pa koristim priliku da svoj djeci poželim sretan dan i uspjeh u ostvarivanju svih dječijih prava. Posebno želim svoj djeci ostvarivanje prava, koje stiču rođenjem a to je pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku koje na žalost neki roditelji oduzimaju svojoj djeci i na taj način učestvuju u promeni nacionalnog identiteta svom djetetu,“ – istakla je dr. Curić.

 

Nakon svečane akademije, upriličena je dodjela nacionalne nagrade Pero Ćamila Sijarića koju ove godine dijele književnici Redžep Nurović i Hajro Ikić. Nagrade dobitnicima uručila je predsjednica, dr. Jasmina Curić, a obrazloženje za dodjelu nagrade predstavio je predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija, Sadet Hadrović Vrbički.

 

Svečana akademija bila je dio cjelonedjeljnog obilježavanja jednog od najznačajnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka. Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena. Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

 

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 28. septembar – Dan Bošnjaka.