Održana Trka češko–srpskog prijateljstva 2019

+100%-

Održana Trka češko–srpskog prijateljstva 2019

Trka češko-srpskog prijateljstva u Beloj Crkvi održana je 13.10.2019. u organizaciji Škole plus i Nacionalnog saveta Čeha, a pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke Republike.

 

 

Ova jedinstvena manifestacija, koju je Škola plus organizovala po osmi put, ostaće zabeležena kao manifestacija sa preko 200 učesnika. Pored članova Škole plus, ove godine učešće su uzeli i učenici Belocrkvanske gimnazije i Tehničke škole, organizovano sa svojim profesorima. Manifestacija je obuhvatila biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela, kreativne likovne radionice, projekciju filma o češkoj kulturi i tradiciji, posetu Etno muzeju Čeha i seoskoj crkvi Svetog Jana Nepomuka, sportske aktivnosti, podelu nagrada učesnicima i druženje u prijatnoj atmosferi. Deo ovih aktivnosti vodili su učitelj češkog jezika Standa Havel sa suprugom Alenom, kao i akademska slikarka Tereza Klepaček Stamenković. Tokom manfestacije, organizatori su pozvali prisutne i da posete časove češkog jezika u Školi plus, na kojima učitelj Standa Havel veoma kreativno i inovativno prenosi svoja bogata znanja iz oblasti češkog jezika i kulture.

 

 

Slogan ovogodišnje manifestacije bio je “Bicikl čini život lepšim” a kolektivno iskustvo koje su stekli, kako najmlađi tako i svi ostali ušesnici, najbolji je dokaz da Škola plus kroz multikulturalno obrazovanje pomera granice. Posebno raduje činjenica da je ove godine bilo 208 aktivnih učesnika, od 4 do 74 godine, što je dokaz da je ova manifestacija od velikog značaja za lokalnu sredinu i predstavlja pravu promociju češke kulture, jezika i tradicije.

 

Izvor: Škola plus