ODRŽANI BEOGRADSKI MATOŠEVI DANI

+100%-

ODRŽANI BEOGRADSKI MATOŠEVI DANI

U prostorijama Fondacije „Antun Gustav Matoš“ održana je, 12. lipnja (juna) 2021. godine, manifestacija Beogradski Matoševi dani u suorganizaciji Fondacije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Prvi put organiziran u Beogradu, događaj je dio manifestacije 5. Dani Antuna Gustava Matoša koju organiziraju ZKVH i Društvo hrvatskih pjesnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, a koja je trajala od 10. do 13. lipnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji događaju je prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, a među prisutnima su bili i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas, nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar te u ime domaćina predsjednica Fondacije Katica Naglić i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.


 

O hrvatskom pjesniku i književniku govorili su Nenad Prokić s posebnim osvrtom na beogradsko razdoblje Matoševa života, Tomislav Žigmanov o Matoševom značaju za Hrvate u Republici Srbiji, a Darko Baštovanović predstavio je knjigu Moderato dolcissimo – pjesničke posvete Antunu Gustavu Matošu koju su izdali DHP i ZKVH. Prigodni program uveličali su kazivanjem pjesama Luna Pilić, Anđelko Beroš i Nika Matušić te glazbeni duo „Zona Graciozo“ koji čine Iva Sokač na klaviru i Ana Sokač na violini.


 

Manifestacija je, osim u Beogradu, održana u više gradova: u rodnom Tovarniku je položen vijenac na njegovu bistu ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime, u Vinkovcima je predstavljena spomenuta knjiga, u mjestu rođenja Matoševa oca Plavni, gdje mjesna udruga nosi njegovo ime, služena je sveta misa za pokojnog pjesnika, a u Zagrebu je izaslanstvo DHP-a položilo vijenac na Matošev grob na Mirogoju.


 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV