ODRŽANO REPUBLIČKO TAKMIČENJE IZ BOSANSKOG JEZIKA

+100%-

ODRŽANO REPUBLIČKO TAKMIČENJE IZ BOSANSKOG JEZIKA

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika za učenike osmog razreda osnovne škole održano je 29. maja 2021. godine u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.


Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je osnovna škola “Avdo Međedović” u Novom Pazaru. Na takmičenju su učestvovali učenici osmog razreda iz Sandžaka. Školska takmičenja iz bosanskog jezika i jezičke kulture su održana tokom marta, a općinska tokom mjeseca aprila.


Takmičenje iz bosanskoga jezika se organizuje već sedmi put i ono ima za cilj da podstakne učenike na sticanje lingvističkih znanja o maternjem jeziku, razvijanje saznanje o značaju književnog jezika kao i afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika i jezičke kulture.


Takmičenja iz bosanskog jezika se ove godine održavaju u smanjenom intenzitetu odnosno samo za učenike osmog razreda osnovne škole, uslijed pandemije koronavirusa, i to na preporuku Ministarstva prosvjete Republike Srbije.


Od 2016. godine, takmičenje iz bosanskog jezika nalazi se u zvaničnom kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

 

Izvor: BNV

Foto: BNV