Održano takmičenje u BNV “Kazivanje poezije na bosanskom jeziku”

+100%-

Održano takmičenje u BNV “Kazivanje poezije na bosanskom jeziku”

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je danas takmičenje u kazivanju poezije za učenike osnovnih i srednjih škola iz Sandžaka koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

 

Učešće je uzelo pedeset učenika koji su na svoj način iznijeli stihove poznatih bošnjačkih pisaca i pjesnika i time pokazali ljubav prema pisanoj riječi i maternjem jeziku.

 

Komisija u sastavu, Lemana Bećirović, glumica, Dino Lotinac, nastavnik bosanskog jezika i Elma Selimi, književnica donijeli su jednoglasnu odluku da prvo mjesto u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole osvoji Tarija Korać, OŠ „12. decembar“ iz Sjenice. Drugo mjesto zauzela je Anida Ziljkić, OŠ „Meša Selimović“ iz Ribarića a treće mjesto pripalo je Halidu Isoviću, OŠ „Mur“ iz Novog Pazara.

 

U kategoriji od petog do osmog razreda, žiri je odlučio da prvo mjesto pripadne Merjemi Hadžović, OŠ „Svetozar Marković“ iz Sjenice. Drugo mjesto pripalo je Seidu Fazliću, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, iz Tutina dok je treće mjesto pripalo Suhejli Muratović OŠ“Stefan Nemanja“ iz Novog Pazara.

 

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Sumejji Baćićanin, Ekonomsko-trgovinska škola iz Novog Pazara, drugo mjesto zauzela je Amina Nuhović, Gimnazija Novi Pazar, a treće mjesto pripalo je Enesu Dupljaku iz Gimnazije Novi Pazar.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin, dodijelio je nagrade pobjednicima i obratio se svim učesnicima.

 

„Oduševljen sam koliko se naši mladi interesuju za lijepu riječ i koliko dobro kazuju poeziju naših poznatih Bošnjaka. Čestitam svima jer svi ste vi pobjednici, kako djeca tako i vaši roditelji i mentori koji vam na ispravan način njeguju talenat i ljubav prema našoj lijepoj književnosti.“

 

Bošnjačko nacionalno vijeće pripremilo je nagrade i diplome za sve tri kategorije, gdje je nagrada za treće mjesto bio „pametni sat“, tj. uređaj koji popularno nazivamo smart wach, nagrada za drugo mjesto je uređaj tablet, dok je nagrada za prvo mjesto bila najsavremeniji tablet uređaj kao i knjige koje su bile dodijeljene svim dobitnicima prema njihovom uzrastu.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica