Oficijalna poseta slovačkog državnog sekretara Ministarstva inostranih i evropskih poslova

+100%-

Oficijalna poseta slovačkog državnog sekretara Ministarstva inostranih i evropskih poslova

 

Slovačka neće menjati svoj principijelan stav u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poručio je danas državni sekretar slovačkog Ministarstva inostranih i evropskih poslova Lukaš Parizek na sastanku sa državnim sekretarima Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanjom Stevanovićem i Ivicom Tončevim. 

 

Razgovarano je i o položaju slovačke nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj.

 

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, tokom posete Srbiji državni sekretar Parizek namerava da obiđe i slovačku zajednicu u Srbiji.

 

Tokom razgovora državnih sekretara sagledano je trenutno stanje bilateralnih odnosa dveju zemalja i konstatovano je da su oni veoma dobri ali i da postoji prostor za dalje jačanje privrednih veza.

 

Ukazano je i da je godišnja trgovinska razmena dostigla nivo od skoro 500 miliona američkih dolara.

Jedna od tema sastanka bila su i slovačka iskustva u ekonomskoj diplomatiji koju Srbija namerava vratiti u okvire Ministarstva spoljnih poslova, a Stevanović je upoznao slovačkog kolegu sa konceptom koji Srbija trenutno razvija.

 

Razgovarano je i o mogućnostima upoznavanja slovačke strane sa iskustvima predsedavanja OEBS-u, obzirom da je Srbija bila predsedavajuća ovoj organizaciji 2016. godine, a Slovačka će predsedavati OEBS-u u 2019. godini.

 

Tokom razgovora je dogovoreno da se nastave konsultacije na nivou državnih sekretara koji će pratiti dalje jačanje privrednih i kulturnih veza dvaju naroda.

 

 

Izvor: Tanjug

Foto: twitter.com/lukas_parizek

 

Kategorije: Izdvajamo