Okrugli astal na temu „100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj”

+100%-

U organizaciji Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, Novinsko izdavačke ustanove „Bunjevački informativni centar” i Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević”, ko i Udruženja građana „Bunjevci” Novi Sad, održan je okrugli astal na temu „100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj”.

 

Sesija je održana u prostorijama „Bunjevačke matice“ u Subotici.

 

Dr Aleksandar Raič divanio je o prosperitetu Bunjevaca u Vojvodini i Republiki Srbiji, Mirko Bajić je razmatro o političkom aspektu 1918. i 2018. godine, te šta su perspektive, Nikola Babić o ulogi Blaška Rajića 1918. godine i njegovoj ideologiji u radu Nacionalnog savita, dok je dr Suzana Kujundžić Ostojić iznela svoj rad na temu jačanja bunjevačkog identiteta kroz jezik, kulturu, obrazovanje i informisanje, u periodu od 1918. godine do danas, uz smernice u ovim oblastima.

 

– Ritko se dešava da se obilužava jedan ovako velik ozbiljan jubilej, pa to i zahtiva ozbiljnu analizu proteklog perioda iz nikoliko aspekata. Pokušali smo da osvitlimo, s jedne strane istorijski trenutak u 1918. godini i današnji trenutak. Koje su poruke iz tog vrimena, šta smo kroz istoriju uradili, el nismo, da na osnovu tog donesemo zaključke šta nas to čeka u budućnosti i šta tribamo radit – istakla je dr Kujundžić Ostojić i dodala:

 

– Zaključke sa ovog okruglog astala će, na proslavi našeg nacionalnog praznika „Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena”, u petak, 23. novembra, na svečanoj akademiji u Gradskoj kući, pročitat Nikola Babić, prvi pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita. Ti zaključci biće i objavljeni u medijima, te prosliđeni svim relevatnim institucijama koje su važne za opstanak jedne nacionalne zajednice.

 

Izvor: Bunjevački Media Centar  

Kategorije: Bunjevačka zajednica