Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina

+100%-

Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina

 

U Palati Srbija juče je održan okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

okrugli1

 

U radu okruglog stola posvećenom NZPSNM učestvovali su brojni predstavnici državnih organa, nezavisnih tela, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, civilnog društva, međunarodnih institucija i stručne javnosti. Okruglom stolu prisustvovao je i direktor policije Vladimir Rebić i šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj Uniji, Tanja Miščević.

 

Uvodna obraćanja na skupu imali su direktorka Kancelarije za lјudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsednik nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Vladimir Zaharijev i direktor Komiteta pravnika za lјudska prava (JUKOM), Milan Antonijević.

okrugli2

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) dr Ivan Bošnjak se zahvalio prisutnima što su se odazvali pozivu i što su svojim aktivnim učešćem doprineli javnoj raspravi na ovako važnu temu. Takođe je istakao da će MDULS razmotriti svaki konstruktivan predlog na temu Nacrta zakona. On je podsetio da je Ministarstvo u potpunosti otvoreno za dijalog i da će nastaviti sa radom na unapređenju ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

 

Tokom predstavlјanja novih rešenja istaknuto je da je Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina usvojen 2002, da cilј ovih izmena normativno i sadržinsko usklađivanje sa Ustavom Republike Srbije, sistemskim zakonima kao i sa aktuelnim strateškim dokumentima, poput Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Takođe, predmet rasprave su bile i prekršajne odredbe za nepoštovanje Zakona, koje su predviđene novim zakonskim rešenjem.

 

Okrugli sto je održan uz podršku Misije OEBS u Republici Srbiji.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

 

Kategorije: Sedam dana