Optimističan početak saradnje s novoizabranim predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

+100%-

Jačanje dosadašnje dobre saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i saradnja nacionalnih saveta među sobom, neophodni su za nastavak očuvanja interesa manjina u AP Vojvodini – zaključeno je na prvom radnom sastanku pokrajinskog sekretara Mihalja Njilaša s predsednicima novoizabranih nacionalnih saveta nacionalnih manjina, održanom danas u Skupštini AP Vojvodine.

 

– Cilj današnjeg susreta jeste da se svi mi međusobno upoznamo, da uspostavimo, nastavimo i unapredimo naš zajednički rad i saradnju. Protekla 2018. godina bila je veoma značajna za nacionalne zajednice u čitavoj državi. To je bila godina planiranja i uspostavljanja novih smernica za budućnost manjina, a zajedno smo uobličili i nova zakonska rešenja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, kao i Zakona o matičnim knjigama. Sada je pred nama veliki zadatak, a to je da zajedničkim snagama učvrstimo temelje manjina u Vojvodini, da negujemo njihov jezik i njihovu kulturu, da ulažemo u obrazovanje, ali i da im obezbedimo i pravo na informisanje – izjavio je Njilaš tokom obraćanja predsednicima novoizabranih nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 

Pokrajinski sekretar osvrnuo se i na uspešno sprovedene izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina krajem prošle godine i čestitao njihovim novoizabranim predsednicima i članovima.

 

Prilikom predstavljanja, svi predsednici nacionalnih saveta pohvalili su dosadašnju ažurnost, strpljivost i spremnost resornog sekretarijata da pomogne nacionalnim savetima i da im sugeriše kako da sprovedu svoje zamisli. Takođe, oni su izrazili i nadu da će se tako dobra saradnja nastaviti i u 2019. godini.

 

Nakon prošlogodišnjih izbora, postoji 17 nacionalnih saveta koji sedište imaju u AP Vojvodini: mađarski, slovački, rumunski, rusinski, ukrajinski, hrvatski, bunjevački, makedonski, nemački, češki, crnogorski, aškalijski, egipatski, romski i grčki nacionalni savet, kao i novoosnovani nacionalni saveti ruske i poljske nacionalne manjine. Za tekuću godinu, iz pokrajinskog budzeta izdvojeno je 60,1 miliona dinara za njihove aktivnosti i funkcionisanje.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Sedam dana, Top vesti