Osamnaesta generacija prvaša

+100%-

Osamnaesta generacija prvaša, koja nastavu prati na hrvatskom jeziku, sjela je u đačke klupe 2. rujna. Njih 31, koliko ih je upisano u prvi razred na cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, jedna su generacija učenika iako su upisani u različite škole: u OŠ Ivan Milutinović u Subotici ima 17 učenika, u istoimenoj školi u Maloj Bosni dvoje, u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu također dvoje i u OŠ Matko Vuković u Subotici petero.

 

Iako je ove godine upisano 14 prvaša više nego li lani, dvije škole ostale su bez prvoga razreda u nastavi na hrvatskom: OŠ Sveti Sava i OŠ Matija Gubec u Tavankutu. Ove godine mogućnost upisa u hrvatske odjele bila je ponuđena roditeljima i djeci i u OŠ Pionir u Žedniku, no nije se okupio dovoljni broj zainteresiranih da bi se mogao otvoriti razred. Osim Subotice i okolice, školsku godinu na hrvatskom jeziku započeli su i mališani iz OŠ 22. oktobar Monoštora.

 

Prijem u HNV-u

 

Za sve prvaše hrvatskih odjela Hrvatsko nacionalno vijeće ove je godine prvi puta priredilo svečani prijem. U programu su sudjelovali njihovi stariji prijatelji, učenici nižih razreda u nastavi na hrvatskom jeziku s učiteljicama, te mali tamburaški sastav HGU Festival bunjevačkih pisama. Redali su se recitali i pjesme, a prvaši, vidno uzbuđeni, bili su svečano prozvani, te su im uručeni i prigodni darovi.

 

Učiteljice koje su u školske klupe povele novu generaciju prvaša su: Tanja Dulić, Branislava Milanović, Verica Farkaš i Vesna Nimčević. Od ove školske godine među učiteljicama su i one koje su stekle licencu jezične stručnosti na lektoratu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

 

Prvaši su na dar dobili udžbenike, poklon bon za školski pribor u vrijednosti od 10.000 dinara, kao i darove nakladničke kuće Nova školska knjiga. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svom govoru pozvala sve roditelje na suradnju i rekla kako su im vrata Hrvatskog nacionalnog vijeća uvijek otvorena, a prvašima je poručila:

 

„Dragi prvaši, letite visoko, ostvarujte i razvijajte sve svoje talente, a svaki vaš pojedinačni uspjeh bit će uspijeh i na ponos cijele naše zajednice. Čestitam i sretno!“

 

Udžbenici na školskim klupama

 

Reforma obrazovanja u Srbiji odnosi se na sve nacionalne manjine, pa tako i hrvatsku. U praksi to znači nemogućnost dobijanja svih udženika na vrijeme, no kada su prvaši u pitanju njihovi udžbenici su kompletirani i sada već na školskim klupama.

 

Prijemu je nazočio i konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, te ravnateljica nakladničke kuće Nova školska knjiga Nataša Mijačika koja je djeci poručila: „Izdavačka kuća BIGZ, odnosno matična kuća Nova školska knjiga trudi se svojim znanjem i kvalitetom ispratiti vas na svakoj stepenici vašega razvoja i na puta ka znanju. Knjiga će postati vaš najveći i najbolji prijatelj, jer ćete s njima otkrivati svijet oko sebe. Želim vam puno uspjeha u tome.“

 

Nakon prigodnog programa, dok su roditelji potpisivali reverse za udžbenike, djeca su, kako im i priliči, uživala u druženju, igrama i slasticama koje su za njih pripremili domaćini. Već sutra, kada je zazvonilo prvo školsko zvono, na školskim klupama su se našli udžbenici, pribor, užina i tek po koja zadaća.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Kategorije: Hrvatska zajednica