Osnaživanje medija na jezicima manjina – srednje i istočno evropsko gledište

+100%-

Osnaživanje medija na jezicima manjina – srednje i istočno evropsko gledište

 

U Briselu je 7. juna 2017. održana konferencija posvećena osnaživanju manjinskih medija i analizirana je situacija medija na mađarskom jeziku u Srbiji, Ukrajini, Slovačkoj i Rumuniji. Konferenciju su organizovali poslanici Evropskog parlamenta Deli Andor, Csáky Pál, Deutsch Tamás, Sógor Csaba i Tökés László. Učesnik konferencije je bio i Balázs Bencze ispred MIDAS-a (Evropske asocijacije manjinskih dnevnih listova).

 

Andor Deli, poslanik mađarskog FIDESZ-a u Evropskom parlamentu, poreklom iz Vojvodine, u uvodnom izlaganju je naglasio da manjinski mediji pored informativne, imaju i ulogu očuvanja jezika i identiteta zajednice sa kojom komuniciraju. “Manjinske zajednice nisu dovoljno snažne da same drže medije i zbog toga je podrška matičnih država neophodna. Mađarska Vlada želi da u tom području ostvari vrhunske rezultate na nivou Evrope” – istakao je Deli.

 

Vincze Loránt, predsednik FUEN (Federativna unija evropskih nacionalnosti) upoznao je prisutne sa inicijativom Minority SafePack i pozvao učesnike događaja i medije koji izveštavaju na maternjem jeziku da podrže sakupljanje potpisa. Naglasio je da manjinske zajednice imaju snažnu komunikaciju u susednim državama u kojima se njihov jezik koristi i da mogu da doprinesu uspehu ove inicijative.

 

“Obezbedili smo da medijski sadržaji budu dostupni u regijama u kojima žive manjinske zajednice” – objasnio je predsednik FUEN-a.

 

Natasa Heror, direktorka Heror Media Pont iz Novog Sada, je predstavila aktivnosti medija na jezicima manjina i njihovo pozicioniranje u javnom dijalogu u Srbiji kroz organizovanje događaja u kojima su manjinski mediji, jezik i kulture manjinskih zajednica u fokusu, sa naglaskom na značaj povećanja prihoda medija nezavisno od državne pomoći u cilju pridobijanja novih čitalaca i ulaganja u razvoj on-line platformi.

 

Bodzsoni István, direktor subotičke RTV Pannon, je istakao da manjinski mediji moraju ići u korak sa modernizacijom i pratiti trendove. “RTV Pannon planira da u skoroj budućnosti servis koji isporučuje realizuje iz najmodernijeg studija u regionu”- izjavio je Bodzsoni.

 

Izvor: Heror Media Pont

 

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana