Osnovan Nacionalni savet ruske nacionalne manjine u Srbiji

+100%-

Osnovan Nacionalni savet ruske nacionalne manjine u Srbiji

 

Nacionalni savet ruske nacionalne manjine u Srbiji, uz prisustvo 35 delegata – predstavnika 300 građana ruske nacionalnosti koji su prethodno svojim potpisima podržali osnivanje ovog tela formiran je na skupu u Ruskom domu, saopštio je taj Savet.

 

ruski-dom_660x330Kako je u saopštenju novoformiranog Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine rečeno Savet broji 15 članova, za predsednika je izabrana profesor Irina Miljković iz Kruševca, koja je istakla spremnost tog saveta da u okviru postojećih ovlašćenja deluje na očuvanju identiteta i poštovanju Ustavom i zakonima garantovanih prava ruske manjine u Srbiji.

 

Prvi saziv Nacionalnog saveta ruske manjine usvojio je Statut čime je zaokružena zakonska procedura i ispunjena pretpostavka za podnošenje zahteva za registraciju.

 

Kako je najavljeno Nacionalni savet će narednih dana podneti zahtev za registraciju Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i pokrenuće postupak formiranja posebnog biračkog spiska ruske nacionalne manjine u Srbiji.

 

Izvor: RTV