Otkazan sporni konkurs u Surdulici

+100%-

Otkazan sporni konkurs u Surdulici

Zbog burnih reakcija javnosti u Bugarskoj, ali i bugarske nacionalne manjine u Srbiji, koje je izazvao konkurs za učenike za najbolje književno ili umetničko delo „Otadžbina i sloboda – prošlost, sadašnjost i budućnost”, a koji je raspisao Organizacioni odbor za obeležavanje prve slave Svetih surduličkih mučenika, Tehnička škola „Nikola Tesla” u Surdulici i Crkvena opština Surdulica, konkurs je 8. maja otkazan.

 

Naime, organizator je u pozivu naveo da se konkurs organizuje povodom obeležavanja prve slave novojavljenih Svetih mučenika surduličkih i dana prenošenja njihovih svetih moštiju u Spomen-kosturnicu u Surdulici. Kako su dalje naveli, Sveti mučenici surdulički „su stradali od bugarskog zločina u Prvom svetskom ratu na prostoru jugoistočne Srbije, Vardarske Srbije i Kosova u Surdulici – centralnom masovnom stratištu od 1915. do 1918. godine“. Poziv za učešće u konkursu dostavljen je svim školama  u Srbiji, uključujući i regione sa bugarskim stanovništvom, kao i školama u Republici Srpskoj.

 

Prema pisanju novinara Ivana Nikolova, pored problema pedagoške prirode, uočljive su i manjkave istorijske činjenice, kao i problem moralne prirode. “Jedna hrišćanska pravoslavna crkva umesto da propoveda ljubav i razumevanje među vernicima, se spušta na nivo političke propagande koristeći pri tom, blago rečeno, sporne vojno-propagandne dezinformacije iz vremena Prvog svetskog rata, ne prezajući pri tom i od problematičnih geografskih naziva kao što je Vardarska Srbija“, ističe Nikolov.

 

Kako navodi Radio televizija Caribrod, ukidanje konkursa je omogućeno kao rezultat snažnog delovanja i koordinacije zamenika premijera za reforme pravosuđa i ministra spoljnih poslova Bugarske, Ekaterine Zaharieve, i bugarskog ambasadora u Srbiji, Radka Vlajkova.

 

Kategorije: Izdvajamo
Oznake: konkurs, Surdulica