OTKRIVEN SPOMENIK ĆIRILU I METODIJU U DVORIŠTU ISTOIMENE GIMNAZIJE U DIMITROVGRADU

+100%-

OTKRIVEN SPOMENIK ĆIRILU I METODIJU U DVORIŠTU ISTOIMENE GIMNAZIJE U DIMITROVGRADU

Dimitrovgrad je 23. maja 2021.godine, povodom posete predsednika Bugarske Radeva i predsednika Srbije Vučića, bio ukrašen bugarskim i srpskim  zastavama. Na ulicama su bili i transparenti dobrodošlice za dva predsednika i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost, predsednik Bugarske Rumen Radev, sastali su se danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.


Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.


U opštinama Dimitrovgrad i Bosilegrad bugarski jezik je u službenoj upotrebi, a Srbija je priznala i štiti bugarski jezik u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima na tom području.


Nakon sastanka sa predstavnicima bugarske manjine dvojica predsednika obratila su se medijima. Kasnije u toku dana, u Gimnaziji Svetih Kirila i Metodija, Vučić i Radev prisustvovali su ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima, gde su se predsednici dve zemlje obratili prisutnim građanima. Potvrdili su promene i napredak u društvu i ekonomiji kao i međudržavnoj saradnji, od postavljanja kamena temeljca u maju 2018. godine do danas. Nakon ceremonije otkrivanja spomenika  predsednici su posetili rekonstruisnu zgradu gimnazije „Ćirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu. U gimnaziji se nastava odvija i na srpskom i na bugarskom jeziku po slobodnom izboru učenika.


Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja 2021. godine, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.


U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.



Izvor: srbijadanas.com

Foto: printscreen/instagram/avucic