OTKRIVEN SPOMENIK POLJSKIM PILOTIMA U SENTI

+100%-

OTKRIVEN SPOMENIK POLJSKIM PILOTIMA U SENTI

U Narodnoj bašti u Senti 10. septembra 201. godine, je svečano otkriven spomenik u znak sećanja na poljske pilote, članove posade aviona koji je 1944. godine, u noći između 10. i 11. septembra, oboren kod ovog grada.


Obeležavanje 77. godišnjice Varšavskog ustanka i otkrivanje spomenika poginulim pilotima zajednički su organizovali Ambasada Republike Poljske u Republici Srbiji i Opština Senta, a svečanosti je prisustvovala i potpredsednica Parlamenta Poljske Malgožata Gosjevska, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, velik broj predstavnika diplomatskog kora i čelnika Opštine Senta.

 

U obraćanju prisutnima, predsednik Pastor je rekao da je put prema poštovanju i razumevanju jednostavan, ali nije lak i retko se čini.


„Taj korak je saosećanje, žaljenje i pravda prema svim stradalnicima i svim žrtvama rata. Danas otkrivamo spomenik poljskim patriotama, pilotima koji su stradali iznad Sente u vazdušnoj misiji prebacivanja oružja i municije ustanicima u okupiranoj Varšavi, u septembru 1944. godine. Kod Sente su se i te noći pre 77 godina, kao i mnogo puta ranije, srele evropska i lokalna istorija, potvrđujući da je evropska prošlost zajednička, opterećena brojnim protivurečnostima i da samo kroz uzajamnu međuzavisnost možemo razumeti i prošlost, i sadašnjost“, naglasio je predsednik Pastor.


Potpredsednica Parlamenta Poljske Malgožata Gosjevska izrazila je veliku zahvalnost Republici Srbiji i svima koji su pomogli da se ovaj spomenik podigne i da se na veličanstven način pomogne poljskom narodu u očuvanju sećanja na hrabre poljske pilote koji su u herojskoj akciji poginuli iznad panonske ravnice, pre 77 godina. Ona je naglasila da su Srbija i Poljska prijatelji i partneri koji dele zajedničku prošlost i borbu za slobodu i mir, a da na ovim univerzalnim vrednostima grade i budućnost.


Poštovanje su izrazili i prisutnima se obratili i ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić, te predsednik Opštine Senta Rudolf Cegledi.


Na kraju obeležavanja položeni su venci, a u ime Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade vence su položili predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Miloš Urošević.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs