Otvoren Karavan kovačičke naive

+100%-

Otvoren Karavan kovačičke naive

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas svečanom otvaranju izložbe ”Karavan kovačičke naive” u Kovačici. Reč je o najvećoj izložbi slika na otvorenom najznačajnijih savremenih slikara naivne umetnosti opštine Kovačica. Prvi put nastupili su zajedno svi članovi galerije naivne umetnosti.

 

Otvarajući izložbu, ministar Šarčević je rekao je da je karavan naive sjajna ideja da sa radnom umetnika iz Kovačice treba da se upozna cela Srbija. ”Zadovoljstvo mi je da sam na čelu resora prosvete u zemlji u kojoj je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina na najvišem, evropskom nivou”, istakao je ministar.

 

U prisustvu velikog broja građana i istaknutih umetnika iz kulturnog života posetioci su mogli da se druže sa umetnicima i upoznaju sa specifičnostima i istorijom ove umetnosti. Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević istakao je kovačička naiva svojevrstan brend koji je postao deo identiteta Slovaka. ”Do sada je izložba opstajala zahvaljujući entuzijazmu umetnika. Sada se stvari menjaju. Pokrenuli smo ovaj karavan kako bismo kao opština na pravi način istakli njen značaj i kvalitet”, rekao je Grašević.

 

Karakteristika naivne umetnosti u Kovačici je snažna boja, dok su motivi uglavnom iz života i rada u seoskoj sredini. Karavan naive kroz Srbiju nakon Kovačice putuje u Beograd gde će od 27. marta do 2. aprilau  Ustanovi kulture Vlada Divljan biti dostupan ljubiteljima umetnosti. U Kulturnom centru Novog Sada izložba će biti predstavljena od 3. do 9. aprila, kada putuje u Niš, gde će za posetioce biti otvorena do 16. aprila.

 

Kovačička naiva naziv je za školu naivne umetnosti koja se razvila na prostoru Kovačice. Ovo malo mesto od tridesetih godina prošlog veka zadivljuje svet svojom umetnošću, posebno slikarstvom. Galeriju naivne umetnosti tokom prošle godine posetilo je više od 18.000 turista.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja