OTVOREN OBNOVLJENI DIO ŽUPNOG UREDA U OPOVU

+100%-

OTVOREN OBNOVLJENI DIO ŽUPNOG UREDA U OPOVU

U banatskom mjestu Opovu svečano je 29. maja 2021. godine otvoren renovirani dio župnog ureda župe sv. Elizabete Ugarske čiju su obnovu financirali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općina Opovo. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji otvorenju je prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, a prisutni su bili i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas, konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Subotici Ivan Rukavina, zamjenica predsjednika Općine Opovo Ankica Simin Damjanov, predsjednik Skupšine Općine Opovo Nenad Josić i njegov zamjenik Dragan Ugrinov i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.


Završeni dio radova predstavlja prvu fazu obnove interijera objekta župnog dvora, a slijede radovi na obnovi vanjskog dijela objekta. Župni dvor i crkva sv. Elizabete Ugarske sagrađeni su u drugoj polovici 18. stoljeća i najstariji su objekti u Opovu, a nalaze se pod državnom zaštitom.


Ovo je šesti po redu objekt čijom se obnovom osigurava prostor za rad i djelovanje hrvatske zajednice, što je predviđeno među prioritetima 4. saziva HNV-a i platforme „HRvati ZAjedno“. Podsjetimo, HNV je u suradnji s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom do sada osigurao sljedeće objekte: rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu, „Kuću monoštorske župe“ u Monoštoru, „Šokačku kuću“ u Vajskoj i „Hrvatsku kuću“ u Subotici.

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV