OTVORENA BELOBLATSKA KOBASICIJADA NEDALEKO OD ZRENJANINA

+100%-

OTVORENA BELOBLATSKA KOBASICIJADA NEDALEKO OD ZRENJANINA

Tradicionalna manifestacija „Beloblatska kobasica“, koju je prošle godine posetilo oko 30 hiljada ljudi, otvorena je 4. februara. 2023 godine u Belom Blatu, nedaleko od Zrenjanina.


Kako je naveo Miroslav Markuš iz Mesne zajednice (MZ), kobasicijada je u početku zamišljena kao „seoska priča“, a sada je poprimila i međunarodni karakter, došli su gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i učesnici iz Vojvodine i Srbije.


Pored takmičenja u svinjokolju, kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima (subota) i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica (nedelja), za šta se prijavilo pedesetak ekipa, organizovane su i prodajne izložbe suvomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.

 

Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.


Devetu „Beloblatsku kobasicu“ otvorio je gradonačelnik Zrenjanina Sumo Salapura, koji je naglasio da je grad prepoznao značaj ove priredbe i uvrstio je u zvanične manifestacije grada.


Na otvaranju je govorila i predsednica nacionalnog saveta Slovaka Dušanka Petrakova.


Belo Blato je specifično selo, pre svega po poznatoj multikulturalnosti i jedinstvenom prirodnom okruženju i potencijalima.


Iz tog razloga uvršteno je u projekat EU Adrionet „Jadransko-jonska mreža autentičnih sela“.

 

 

Izvor: Beta

Foto: danas.rs

Kategorije: Slovačka zajednica