Otvorena humanitarna izložba „Poklon za budućnost“

+100%-

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je današnjem otvaranju prodajne izložbe slika koje su nastale na slikarskoj koloniji pod nazivom „Poklon za budućnost“ nedavno održanoj u Petrovaradinu u okruženju crkve Gospe Snježne na Tekijama.

 

Organizator je Hrvatski kulturni centar u saradnji sa HKPD „Stanislav Prepre“ i HKPD „Franjo Štefanović“ iz Novog Sada, uz podršku Gradske uprave za kulturu.

 

Naime, hrvatski umetnici iz Subotice, Sombora, Belišća, Vukovara, Osijeka i Novog Sada uzeli su učešće u koloniji, a rezultat njihovog umetničkog rada su 32 slike izložene u Eđšegu koje će se aukcijski prodavati, a prihod od prodatih dela biće uplaćen novosadskom porodilištu.

 

„Kada pogledamo likovna dela izložena u Eđšegu, očigledno je da su hrvatski umetnici imali više nego ugodan ambijent za stvaranje. Akademski slikari, kao i amateri, stvorili su preko trideset umetničkih slika, a zahvalјujući lјudima koji će na današnjoj aukciji kupiti njihova dela, naše novosadsko porodilište steći će uslove da prikuplјenim sredstvima pobolјša kvalitet svojih usluga. Ovo je proizvod odlične saradnje Grada Novog Sada i Hrvatskog kulturnog centra, a najlepše od svega je što su i slikari veoma zadovolјni i što su sa oduševlјenjem dali svoj nesebičan doprinos, a sve u cilјu humanosti i jačanja prijatelјstva. Zajedničko stvaranje slikara iz vojvođanskih i hrvatskih gradova, upravo u Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture, pokazatelј je da mi želimo kontinuirano da stvaramo najbolјe uslove za razvoj kulture, umetnosti i interkulturalnog dijaloga“, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

 

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine prof dr. Tihomir Vejnović zahvalio se organizatorima na donaciji, i rekao da je ona znak ne samo dobre volјe, nego i dobrote i humanosti.

 

Hrvatski kulturni centar do sada je realizovao brojne projekte i učestvovao na važnim manifestacijama koje organizuju ustanove kulture u Srbiji, a prema rečima organizatora ova izložba pored humanitarnog karaktera predstavlјa i simboličan izraz zahvalnosti za dobru saradnju sa Gradom Novim Sadom.

 

Izvor: RTV

Foto: NS uživo

 

Kategorije: Hrvatska zajednica