Otvorena izložba o diplomatskim odnosima Srbije i Bugarske

+100%-

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je 24. jula na Kalemegdanu otvorena izložba pod nazivom „140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske“, u organizaciji Ambasade Bugarske u Srbiji, Arhiva Srbije i Državnog arhiva Bugarske.

 

U saopštenju se navodi da su otvaranju izložbe prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov.

 

U ime prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, izložbu je otvorio načelnik Odeljenja za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope Ministarstva spoljnih poslova, ambasador Slobodan Vukčević, a sa bugarske strane, ambasador te zemlje u Srbiji Radko Vlajkov.

 

Vukčević je podsetio na to da je Bugarska bila jedna od prvih država sa kojima je tadašnja Srbija uspostavila diplomatske odnose, odmah nakon Berlinskog kongresa. On je izrazio zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa dveju država danas, koji se nalaze na istorijskom maksimumu, a karakteriše ih intenzivni politički dijalog i visok stepen saradnje i poverenja.

 

Vlajkov je ukazao na to da dve zemlje povezuju sličan jezik, kultura, tradicija i ista vera, a da se bilateralni odnosi temelje na zajedničkim evropskim vrednostima. Ambasador je preneo nameru Vlade Bugarske da nastavi da pruža podršku Srbiji na putu ostvarenja članstva u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Bugarska zajednica