OTVORENA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA I PREDATA HRVATSKOJ ZAJEDNICI

+100%-

OTVORENA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA I PREDATA HRVATSKOJ ZAJEDNICI

U petak 16. oktobra 2020.godine u Petrovaradinu je održana ceremonija otvaranja rodne kuće bana Josipa Jelačića i njena predaja hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske – Gordan Grlić Radman. Predsednik Srbije kazao je da će Srbija biti spremna da nastavi da ulaže i pomaže razvoju infrastrukture i Hrvatskog nacionalnog veća i hrvatske zajednice.

Na otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, Vučić je rekao da veruje obe strane, srpska i hrvatska, razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba graditi budućnost.

„Bez toga napravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost i za jedne i za druge. Suviše smo mali, i jedni i drugi, da bismo mogli sebi da dozvolimo luksuz daljih sukoba i problema u budućnosti“, ocenio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, poverenje treba početi da se gradi dijalogom i čuvajući mir i stabilnost, kao i poštovanje prava i očuvanje „nacionalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta uz poboljšanje ekonomske pozicije“.

On je kazao da je Srbija uspela da očuva odeljenje osnovne škole u Bačkom bregu za učenike, koji su se opredelili da prate nastavu na hrvatskom jeziku, kao i da je osnovan lektorat za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu i da kontinuiranu finansijsku potporu i podršku ima i kulturno-prosvetno društvo Jelačić iz Petrovaradina.

„Nadam se i verujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske“, rekao je Grlić Radman na ceremoniji otvaranja spomen kuće.

Grlić Radman je kazao da je to „veliki događaj“ za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i „veliki dan za Srbiju“.

„Današnja svečanost je i važan trenutak u odnosima dve zemlje jer jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas“, naveo je šef hrvatske diplomatije.

 

Izvor: N1

Foto: HNV