Otvorena nova galerija u Kulturnom centru u Kisaču

+100%-

Svečanim programom i otvaranjem izložbe „Slovačka svadba“, večeras je u Kulturnom centru „Kisač“ otvoren novi galerijski prostor. Otvaranje nove, potpuno adaptirane galerije, održano je u okviru 4. festivala „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“ u Kisaču, a novi galerijski prostor, najveću i najopremljeniju takvu galeriju u slovačkoj zajednici u Vojvodini, otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

 

Kolorit Vojvodine sigurno ne bi bio to što jeste bez Slovaka koji su uspeli da sačuvaju svoju istoriju. Znamo da su narodi i njihovi delovi u rasejanju uvek u čvrstoj vezi. Slovaci danas u Srbiji predstavljaju most prema Slovačkoj državi i narodu, pa verujem da ćemo i ubuduće, podržavajući ovakve aktivnosti, nastaviti da ojačavamo vezu srpskog i slovačkog naroda“, poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić na otvaranju.

 

On je podsetio da je Grad Novi Sad uložio vrlo značajna sredstva, oko 4,7 miliona dinara u adaptiranje galerije, dok je za postavku izložbe „Slovačka svadba“ izdvojeno oko milion dinara.

 

„Pored redovnih programskih aktivnosti koje se finansiraju od strane grada, Novi Sad ulaže u to da Slovaci kao narod koji ima čime da se ponosi, sačuvaju svoju kulturu za buduća pokoljenja“,  zaključio je predsednik Skupštine Zdravko Jelušić.

 

Nova galerija nosi naziv po dr Ljudevitu Milošu Mičateku, narodnom aktivisti, pravniku i jednom od delegata Velike narodne Skupštine u Novom Sadu, a direktor KC „Kisač“ Pavel Surovi kazao je da ovaj Kulturni centar spaja Slovake.

 

„Naša vizija je da ovaj prostor služi umetnicima ne samo iz Kisača, već i iz drugih mesta u Vojvodini, Kovačice, Selenče, Bačkog Petrovca i drugih. Svi oni moći će da predstave svoje radove ovde. Ovu kapitalnu investiciju omogućio nam je Grad Novi Sad, a otvaranjem nove galerije brojni umetnici će od sada moći da predstave svoje radove u kisačkom Kulturnom centru – podvukao je Surovi.

 

Zvanice na otvaranju pozdravio je i Miroslav Brna, poverenik i član predsedništva Nemačkog narodnog saveza za Južnobački okrug, objasnivši da je pre dva meseca ovaj prostor bio devastiran.

 

„Zahvaljujući Gradu Novom Sadu, sada je ovo jedna moderna galerija i svi mi možemo da uživamo u današnjem danu i prelepoj izložbi koja prikazuje živahnost i lepotu slovačke svadbene nošnje“, zaključio je Brna.

 

Nakon otvaranja galerije, usledilo je svečano otvaranje 4. festivala „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“, koji je takođe otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poželevši Kisačanima da i dalje čuvaju svoju tradiciju.

 

„Grad Novi Sad uvek će podržavati očuvanje kulturog nasleđa svakog naroda koji ovde živi. U razgovoru sa slovačkim diplomatama saznao sam da su neki kulturološki sadržaji, koji su praktično bili zaboravljeni i u samoj Slovačkoj, ponovo otkriveni na ovim prostorima. Za ponos svima nama je što Slovaci u Vojvodini u dugom periodu ovako posvećeno neguju slovačku kulturu“, zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

 

Nakon svečanog dela, publika je imala priliku da vidi etnomjuzikl „Aničko i Janičko“, modnu reviju kreatorke Jaroslave Vurl Kocan iz Slovačke, koja je predstavila svoju kolekciju svečanih i balskih haljina, kao i reviju starih slovačkih narodnih nošnji iz slovačkih sredina u Vojvodini. Festival je nastavljen promocijom fotomonografije nošnji iz Kisača, a dodeljena je i nagrada mis festivala i autentične nošnje.

 

Festival „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“ je od izuzetnog značaja za slovačku zajednicu u Srbiji jer promoviše kulturno, materijalno i nematerijalno nasleđe Slovaka. Ova manifestacija doprinosi očuvanju identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, promovišući narodne nošnje i tradiciju Slovaka staru skoro 300 godina.

 

Izvor: Grad Novi Sad

Kategorije: Slovačka zajednica