Otvorena subotička sinagoga – druga po veličini u Evropi

+100%-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su danas, 26. marta, u Subotici rekonstruisanu sinagogu. Vučić je rekao da će ona biti kuća molitve, učenja i okupljanja. Ovaj dan će biti upamćen kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu – lik saradnje i međusobne tolerancije, poručio je Orban.

 

Aleksandar Vučić je na otvaranju obnovljene subotičke sinagoge posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog „prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno“.

 

„Sinagoga, druga po veličini u Evropi nakon budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima i zato posebno hvala Orbanu, bez čije podrške i učešća ova sinagoga ne bi ovako sijala“, rekao je Vučić.

 

Radovi su, kako je rekao, povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima već i vlade dveju zemalja, ali i međunarodne institucije, približili ljude…

 

„Srećan sam što Subotičani imaju novu–staru kuću lepšu nego ikada pre, ali sam srećan i što će ovamo svi drugi dolaziti. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki“.

 

Po dolasku u Suboticu, predsednik Srbije je ispred sinagoge razgovarao sa građanima i sa predstavnicima jevrejske zajednice.

 

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš rekao je za Tanjug da je ovo prvi put od 1945. godine pa do danas da je urađena obnova ovako značajnog jevrejskog hrama u Srbiji, te da to pokazuje jevrejskoj zajednici da predstavlja važan faktor u društvu.

 

„Ono što je bitno jeste da jevrejska zajednica u Srbiji na ovaj način potvrđuje svoje prisustvo ovde. Poseban odnos Vlade Srbije i mađarske vlade ukazuje na to da se jevrejska zajednica na ovom prostoru uvažava i predstavlja jedan od bitnih faktora u društvu u smislu odnosa prema manjinama, odnosno manjinskih naroda u Srbiji“, rekao je Sabadoš.

 

Orban: Obnova sinagoge šalje poruku tolerancije

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da će ovaj dan biti upamćen kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu – lik saradnje i međusobne tolerancije. Kako je naveo, sinagogi je vraćan sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta.

 

Naveo je da je srpsku i mađarsku vladu spojilo poštovanje prema jevrejskom narodu, kao i da je sinagoga okretanje prema budućnosti u kojoj Jevreji, Srbi i Mađari žive zajedno.

 

„Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo – u miru i bezbednosti svi zajedno“, rekao je Orban. Istakao je da svi narodi Evrope žive na temeljima jevrejske i hrišćanske vere i da i dalje žele da žive u Evropi u kojoj postoji sloboda vere, nacije i jezika.

 

Orban je rekao da u svetu i dalje postoje mesta gde su ljudi proganjani i gde se ne obnavlja već se ruši, ali i istakao da je ponosan na versku tradiciju Evrope, koja gaji toleranciju.

 

 

Sinagoga ne samo jevrejska već i subotička zaostavština

Vrhunski rabin Srbije Isak Asiel rekao je da su subotički Jevreji podigli zdanje sinagoge početkom 20. veka i tako „utkali sebe u temelje Subotice, kako u verskom tako i u svakom drugom smislu“.

 

Naveo je da je nakon Drugog svetskog rata zgrada „tugovala i polako starila“i da je, kada se u nju uđe, izgledalo kao da je vreme stalo. Asiel je rekao da sinagoga više nije samo jevrejska već i subotička zaostavština i mesto za sve ljude koje će zračiti ljubavlju.

„Ovo je nasleđe i Subotice, i Srbije, i Mađarske, i Evrope, i sveta, i hvala srpskoj i mađarskoj vladi, koje su je obnovile od temelja i stvorile mesto okupljanja i ljubavi“, rekao je Asiel.

 

 

U Vojvodini živi oko 2.000 Jevreja u pet jevrejskih opština

 

U Subotici danas živi nešto manje od 200 Jevreja, a pored ovog hrama, koji je drugi jevrejski hram po veličini u Evropi, u Subotici postoji i mala, takozvana „zimska sinagoga“, u kojoj se čitave godine vrše verski obredi.

 

Na području Vojvodine pre izbijanja Drugog svetskog rata bilo je čak 76 sinagoga, kazao je bivši predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi, a danas se obavljaju verski obredi jedino još u Novom Sadu i Subotici.

 

U Vojvodini danas živi oko 2.000 Jevreja i oni su organizovani u pet jevrejskih opština, odnosno u opštinama Kikindi, Somboru, Zrenjaninu, Novom Sadu i Subotici.

 

Izvor: RTS

 

Foto: www.subotica.com

Kategorije: Jevrejska zajednica