Otvorena zajednička izložba Ambasade Republike Slovačke i Ambasade Republike Češke

+100%-

Otvorena zajednička izložba Ambasade Republike Slovačke i Ambasade Republike Češke

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu u utorak, 27. marta, otvorena je zajednička izložba Ambasade Republike Slovačke i Ambasade Republike Češke pod nazivom „Staklo – nastanak i život; Korelacije –nakit,staklo, keramika“, povodom obeležavanja 100. godišnjice od osnivanja Čehoslovačke.

 

Osim brojnih eksponata od stakla i keramike, posetioci imaju priliku da vide kako funkcioniše staklarska peć i kako se prave predmeti od stakla, a to će zainteresovani moći i sami da isprobaju do 1. aprila svakog dana u periodu 11.00-13.00 i 16.00-19.00 časova. Svi izloženi predmeti nastali su u saradnji DECHEM studija (Prag) i OKOLO grupe, a nakit modernog dizajna i brojne predmete za svakodnevnu upotrebu od stakla i keramike napravili su studenti i profesori Katedre za primenjenu umetnost na Akademiji umetnosti i dizajna u Bratislavi. Za ove mlade umetnike je karakteristično i interesovanje za tradicionalne postupke, u kombinaciji sa novim tehnologijama i uz primenu eksperimentisanja ili recikliranja (napr. čaše iz serije Decor-struction).

 

Zajednička Slovačko-Češka izložba biće otvorena do 1.aprila, i u tome periodu je ulaz u Muzej nauke i tehnike za sve posetioce slobodan, dok će radovi slovačkih umetnika biti izloženi do 18.aprila.

 

Izvor: Ambasada Slovačke republike

Kategorije: Izdvajamo