Otvoreni „Dani Ukrajine“ u Kulturnom centru Novog Sada

+100%-

Otvoreni „Dani Ukrajine“ u Kulturnom centru Novog Sada

 

Manifestacija „Dani Ukrajine“ počela je danas u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće sve do srede 24. maja. Novosadska publika, tokom osam dana trajanja manifestacije, imaće priliku da se bolje upozna sa ukrajinskom kulturom i da uživa u veoma bogatom programu koji će obuhvatiti tribine, okrugle stolove, izložbe i projekcije ukrajinskih filmova.

 

„Dani Ukrajine“ otvoreni su izložbom „Istorija odnosa Ukrajine i Srbije u Klubu „Tribina mladih  i nastavljeni su okruglim stolom „Novi Sad i ukrajinske regije – istorija bratimljenja“.

 

Izložba se sastoji od 20 panoa sa tekstom i slikama o istoriji ukrajinsko-srpskog prijateljstva, počev od Stare Rusije, preko Kozaka, ukrajinskih monaha na Fruškoj Gori, sve do Drugog svetskog rata, doseljavanja Ukrajinaca i Rusina na prostore Srbije i današnje saradnje Ukrajine i Srbije (glavnih dostignuća u oblasti kulture, nauke i obrazovanja). Ova izložba pokazuje da je ukrajinski i srpski narod oduvek vezivalo prijateljstvo, kao i bliska kultura i tradicija.

 

Na otvaranju govorili su: njegova ekselencija ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrović, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić i šef Delegacije Lavovske gradske uprave Natalija Bunda.

 

Ambasador Aleksandrović je pozdravio domaćine i ukazao na činjenicu da su Srbija i Ukrajina bliske zemlje, “ponekad toliko da zaboravljamo na razlike i nismo uvek svesni koliko mostova prijateljstva nas veže“.

Direktor KCNS-a, Panaotović istakao je da će u narednih nedelju dana biti mnogo lepih stvari da se vidi i čuje o Ukrajini.

 

​- Savremeni svet ima dva puta – jedan je put u ambis, provaliju, sukobe, ratove, mržnju i katastrofu, a drugi je put saradnje, kooperativnosti, kulturne, ekonomske i svakog drugog prožimanja. Njegova ekselencija Aleksandrović, od prvog trenutka kada smo se videli u mojoj kancelariji pre godinu dana, ostavio je utisak čoveka pozitivnog duha i dobrih namera i zato smo još tada odlučili da u KCNS jednu nedelju posvetimo Ukrajini – rekao je Panaotović.

 

Panaotović je naglasio da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svojski podržao ovu ideju, jer Ukrajina i ukrajinska kultura imaju šta da ponude Novom Sadu, baš kao što i Srbija i srpska kultura imaju puno vrednosti vrednih divljenja, koje nas svrstavaju u građane Evrope.

 

Natalija Bunda, šefica delegacije gradske uprave Lavova, grada sa oko 720.000 stanovnika na zapadu Ukrajine, kojeg zbog bogatog kulturnog nasleđa nazivaju „ukrajinskim Parizom“, zahvalila je domaćinima na srdačnoj dobrodošlici i izrazila nadu da će ova manifestacija još više zbližiti dva naroda.

 

Izvor: Kulturni centar Novog Sada